Kust sünnib iha, kust virgub vihkamine?

Tuuli Põhjakas
, ajakirjanik
Copy
Oscar Isaac ja Jessica Chastain imiteerimas Liv Ullmanni ja Erland Josephsoni. Kuid hommikust on saanud õhtu... FOTO: Seriaalikaader
Oscar Isaac ja Jessica Chastain imiteerimas Liv Ullmanni ja Erland Josephsoni. Kuid hommikust on saanud õhtu... FOTO: Seriaalikaader Foto: Seriaalikaader

Ingmar Bergmani 1973. aasta kuueosaline «Stseenid ühest abielust» on hea sari inimsuhetest, kui mitte üks parimaid suhtedraamasid, mis kunagi ekraanile on jõudnud. See on lugu jõhkrast lahkuminekust, valust ja pettumusest, milleni on viinud painav lahku kasvamine. See on mürgine, kahe kibestunud ja teineteisest eraldunud indiviidi püüd leida teineteist nende vahele siginenud mürgiudust, mis mõjub ühtaegu nii ärritava kui ka nukrana.

Nüüd on Iisraeli režissöör Hagai Levi kohandanud «Stseenid» Ameerika vaatajale hõlpsasti seeditavaks ebaõnnestunud suhte läbimänguks, kus justkui miski muutunud ei ole, ent muutunud on paljugi.

Kodusele elule keskendunud filosoofiaprofessor Jonathan (Oscar Isaac) ja tema ambitsioonikas tehnoloogiaeksperdist naine Mira (Jessica Chastain) on abielus. Nad on õnnelikud, neil on laps. Nad on ilusad ja edukad. Nad on musternäide heteronormatiivsest liidust kahe inimese vahel. Kuid Levi loodud universumis on soorollid tänapäevaste oludega kohaldunud ega peegelda enam ranget patriarhaalset skeemi, mis juba Bergmani ajal ühiskondlike nihete tõttu kahtluse alla seati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles