PM NÄDAL ⟩ Olev Siinmaa pärl ehk Pärnu rannahoone hiilgus ja viletsus (2)

Andres Kraas
, ajaloolane
Copy
Pärnu rannahoone näol oli tegemist oma aja kohta väga moodsa rajatisega, mille teostas meisterlikult ehitusinsener Heinrich Laul.
Pärnu rannahoone näol oli tegemist oma aja kohta väga moodsa rajatisega, mille teostas meisterlikult ehitusinsener Heinrich Laul. Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

Eelmise aasta lõpus täitus 140 aastat arhitekt Olev Siinmaa sünnist – tegemist on kahtlemata Eesti ühe silmapaistvaima funktsionalismi suurmeistriga.

Ta on loonud nii imposantseid eramuid kui esinduslikke avalikke hooneid ning koostanud mitmete tuntud hoonete, nagu Pärnu mudaravila, Oru loss jmt renoveerimisprojekte. Eriti viljakas on tema tegevus olnud Pärnus, kus ta töötas pikki aastaid linnaarhitektina. Sestap pole midagi imestada, et Olev Siinmaa loomingu ühed säravaimad tipud, Pärnu Rannahotell ja rannahoone asuvad just suvepealinnas. Iseasi, kuidas kuurortlinn meie fungi korüfee arhitektuurilise pärandi säilitamisega toime on tulnud.

Kui Rannahotell tehti iseseisvuse taastamise järel enam-vähem korda, siis rannahoonega läks vastupidi – peenest restoranist on saanud midagi nukrat. Kuurortlinna kunagine au ja uhkus on muutunud isikupäratuks ja mõttetuks ööklubiks, mis miljööväärtuslikku ümbruskonda oma valju müraga hommikutundideni terroriseerib. Kuigi tegemist on Eesti ühe kaunima ja esinduslikuma funkstiilis kaitsealuse ehitismälestisega, ei anna sellest ilust ja elegantsist märku enam eriti miskit – kogu kupatus jätab räämas ja allakäinud mulje.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles