Esimene pilguheit: Oskar Lutsu «Soo» järgi valminud filmi maailmaesilinastus

Maris Paas
, teatrivaataja
Copy

Palamuse muuseumil on hea komme igal aastal suurmees Oskar Lutsu sünnipäeva pidada. Tänavu toimus sel puhul kirjaniku samanimelise ­jutustuse järgi tehtud filmi «Soo» maailmaesilinastus, mille pääsemist kino­levisse on koroona juba mõnda aega takistanud.

Selleks puhuks saabusid 8. jaanuaril Palamusele filmi režissöör Ergo Kuld, stsenarist Martin Algus, produtsendid Tanel Tatter ja Veiko Esken, peaosalised Franz Malmsten, Hanna-­Ly Aavik, Martin Kork. Oma kohalolekuga austas filmitegijaid ka president Alar Karis abikaasaga.

Oskar Lutsu 1914. ­aastal ilmunud novell «Kirjutatud on…», ­hilisema pealkirjaga «Soo», on filmilinale pääsemist oodanud juba ammu. Vend Theodor Luts on oma mälestuses kirjutanud: «Olin vaimustatud sellest novellist ja võib-olla seda just soo-aine tõttu. … Ja pärastistes aastates, kui juba filmialal töötasin, mõlgutasin mõtteid «Sood» filmida. Mul oli isegi käsikiri selleks valmis, puudus aga raha, et seda mõtet teostada.» Samasugune mõte olnud ka režissöör Arvo Kruusemendil, kuid ka ­temal jäi see idee teostamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles