Hõimukalender 2022 toob seinale soome-ugri rahvaste arheoloogilise pärandi

Copy
Foto: Hõimukalender

Fenno-Ugria Asutus paneb igal aastal kokku ja avaldab värvilise ning teadmisküllase seinakalendri, mis kaheteistkümne kuu vältel annab hõimurahvaste kultuurist või eluolust midagi uut teada. Seinakalendrid on mõeldud kõigile, kel laiem huvi meie sugulasrahvaste ajaloo ja kultuuri vastu.

2022. aasta hõimukalender on koostatud soome-ugri rahvaste koduloo- ja rahvusmuuseumide ning erakogudest leitud pildimaterjali põhjal. Kalendri koostasid ajaloolased Anti Lillak ning Jaak Prozes. Välja valitud eseme- ja maastikufotodest tegi värvirõõmsa kalendri kujundaja Tiit Rammul.

Kalendris on kujutatud enamjaolt rauaaja lõpupoolsest ja/või keskaja algusest pärit muistiseid ning esemeid, kuna neid on tänu varajastele kirjalikele allikatele hõlpsam seostada konkreetsete soome-ugri etnostega.

Foto: Hõimukalender

“Paljude tänapäevalgi kultuurilise omanäolisuse säilitanud rahvaste – udmurdid, marid, liivlased, ungarlased jt – kõrval on kalendris tutvustatud ka praeguseks hääbunud etnilisi rühmi nagu näiteks Vana-Vene riigis olulist rolli mänginud merjalased. Varasemast ajast on pärit Äänisjärve äärest leitud noorema kiviaja kaljutaiesed, mille loojate seos uurali keeli kõnelenud rahvastega on küll viimasel ajal kahtluse alla seatud, ent mis on juba jõudnud kinnistuda kaasaegse soome-ugri liikumise sümboolikasse,” märkis Anti Lillak.

Äsja trükist tulnud Hõimukalendri kalendaariumis on kirjas soome-ugri rahvastele olulised tähtpäevad eesti-, vene- ja inglise keeles. Tutvustavad tekstid on eesti keeles.

Seinakalendreid saab tellida ja osta Fenno-Ugria Asutuse büroost (Tallinnas, Pärnu mnt 28-9). Kalendri hind on 5 eurot, saadetise puhul lisanduvad postikulud.

Loe täpsemalt ja telli siit.

Copy
Tagasi üles