Nimekas dokumentalist teeb kummarduse väheväärtustatud ametile

Kultuuritoimetus
Copy
Kumu dokumentaal: «Iga viimne kui hetk» (De chaque instant)
Kumu dokumentaal: «Iga viimne kui hetk» (De chaque instant) Foto: Filmikaader

Euroopa nimekamaid dokumentaliste Nicolas Philibert suunab valgusvihu elukutsele, millele meil teenimatult vähe tähelepanu pööratakse.

Oma filmis «Iga viimne kui hetk» («De chaque instant»), mis jõuab ekraanile kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas, jälgib ta sooja kaasaelamisega, kuidas õpetatakse Prantsusmaal välja meditsiiniõdesid. Tegu on erakordselt raske ametiga, mis ei sea selle esindajaid silmitsi mitte ainult inimeste füüsiliste, vaid ka hingeliste kannatustega.

Vaataja saab osa noorte vaprate õehakatiste edusammudest, aga ka kõhklustest – nii mõnigi neist puutub just siin esimest korda lähedalt kokku surmaga.

Tõuke filmi tegemiseks sai autor isiklikust kogemusest: ta sattus eluohtlikus seisundis haiglasse, kus õed ta pärast operatsiooni hoolitsusega üle külvasid ja elule tagasi turgutasid. «See on minu kummardus neile,» on ta öelnud.

Äsja oma 71. sünnipäeva tähistanud Nicolas Philibert´i tuntuim film on «Olla ja omada» – idülliline pilk ühe tillukese Prantsuse külakooli ellu –, mis pälvis 2002. aastal Euroopa filmiakadeemia aasta parima dokumentaalfilmi auhinna. Eestis on näidatud enamikku tema töödest, Pärnu filmifestivalil on ta andnud ka meistriklassi.

«Iga viimne kui hetk» on autori viimane pikk film ja selle seanss toimub koostöös Prantsuse instituudiga Eestis.

Kolmapäeval, 12. jaanuaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva linastuse juhatavad sisse Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õenduse õppetooli juhataja Kristi Puusepp ja lektor Siiri Maasen. Filmil on eestikeelsed subtiitrid.

Seansile pääseb ainult Covid-tõendi esitamisel. Mask on kohustuslik. Kultuuriteemaliste filmide sarja «Kumu dokumentaal» korraldavad Kumu ja PÖFF. Sissepääs kõigile selle sarja seanssidele on prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles