Arhitekt, on ta pätt või pühak?

Kultuuritoimetus
Copy
Portreefilm «Raul Vaiksoo: Pätt või Pühak»
Portreefilm «Raul Vaiksoo: Pätt või Pühak» Foto: Filmikaader

14. jaanuar esilinastub portreefilm «Raul Vaiksoo: Pätt või Pühak», mis toob vaatajate ette legendaarse mehe tegemised hinnatud arhitekti, õppejõu, sõbra ja pereliikmena.

Raul Vaiksoo on andekas ja mitmekülgsete huvidega mees, mis on olnud ka ajendiks luua temast portreelugu. Filmi režissöör ja operaator Mattias Veermets on jälginud arhitekti tegemisi kahe aasta jooksul, saades osa paljudest üritustest, kuhu toimekas ja seiklusrikas arhitekt on jõudnud ning filmitegijad kaasa usaldanud.

«Mul on hea meel, et saame filmiga välja tulla just praegu, pilkases kaamoses. Loodan, et Rauli kirglik iseloom ja eluterve meel kandub läbi ekraani ka vaatajateni ning annab mõnusa energialaengu,» ütleb produtsent Karolina Veetamm.

Filmi sünopsis

Raulil ei ole siiani mobiiltelefoni, ta ei juhi autot ja ta keeldub igasugusest kiirustamisest. Ometi jõuab tunnustatud arhitekt Raul Vaiksoo alati minuti pealt nii tellijatega kohtuma, loenguid andma kui ka pöörastele väljasõitudele koos sõpradega. Raul usub, et jumaliku puudutuse osaliseks saab vaid tööd tehes ja kui inspiratsioon peale tuleb, töötab ta mitu ööpäeva järjest. Tema projekteeritud ehitisi leiab üle Eesti ja teda on tööde eest pärjatud nii Kultuurkapitali aastapreemia kui Eesti Vabariigi teenetemärgiga.

Piip ühes, lemmikõlu teises käes, ei seisa karismaatiline mees aga alati taevasel pjedestaalil, vaid kõnnib sageli sõgeduse ja geniaalsuse piiril. Ta on kirglik ja pühendunud, samal ajal kompromissitu ja argielus täiesti saamatu, suutmata kõige lihtsamat toitu valmistada või pangakaarti kasutada. Nii võib Raul oma kaaslastele olla parajaks nuhtluseks, kuid tema fenomenaalne mälu ja oskus oma andeid maksimaalselt realiseerida teevad vastuolulisest mehest vastupandamatu kaaslase.

Film esilinastub 14.jaanuar Apollo Solarise kinos, kuhu on võimalik ka pileteid soetada. Lisaks saab portreefilmi näha valitud korrad jaanuarikuu jooksul Apollo Solarise kinos, Kino Artises, Tartu Elektriteatris, Märjamaa kinos Helk ning Hiiumaa Kinos. Filmi režissöör ja operaator on Mattias Veermets, montaažirežissöör Mirjam Jegorov, helirežissöör Kauri Lemberg,helilooja Markus Robam, produtsent Karolina Veetamm ja tootja Kafka Films.

Filmi tootmist toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Rahvusringhääling.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles