Kes kardab tasuta filmi?

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Kumu Dokumentaali kuraatorid Helmut Jänes ja Mare Pedanik on õpetanud Eesti publiku kultuuridokumentaale suurelt ekraanilt nautima.       
Kumu Dokumentaali kuraatorid Helmut Jänes ja Mare Pedanik on õpetanud Eesti publiku kultuuridokumentaale suurelt ekraanilt nautima.       Foto: Sander Ilvest

Sissepääs prii. Nii seisab iga Kumu Dokumentaali filmiprogrammi tutvustava teate lõpus. Jah, Tallinnas on üks koht, kus kolmapäeviti saab täiesti tasuta hoolikalt valitud kultuuridokumentaale vaadata.

Esimene Kumu Dokumentaali seanss toimus kaks päeva pärast Kumu avamist, 19. veebruaril 2006. Seansist osa võtnud 230 inimest vaatasid Mark Soosaare filmi «Kolm kujurit» ja Mika Kaurismäki muusikadokumentaali «Brasileirinho».

«Dokumentaalide näitamine oli minu mõte,» ütleb programmi Kumu-poolne kuraator Mare Pedanik. «Kumu loomisel tulin siia tööle ja minu ülesanne oli auditooriumisse programmi leida. Mis on Eesti kultuurimaastikul see tühi koht, mis täitmist vajaks, mõtlesin ma. Kultuuridokumentalistikat suurel kinoekraanil oli sel ajal haruharva näha.» Pedanik ise armastab kangesti kultuuridokumentaale ja mõte neid auditooriumis kord nädalas näidata lõi kaks kärbest ühe hobiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles