Kanuti Gildi SAALis esietendub Riina Maidre ja Andri Luubi lavastus

Kultuuritoimetus
Copy
Riina Maidre ja Andri Luubi lavastus «Yokoonomatopoeemid».
Riina Maidre ja Andri Luubi lavastus «Yokoonomatopoeemid». Foto: Kanuti SAAL

24. jaanuaril esietendub Kanuti Gildi SAALi keldrisaalis Riina Maidre ja Andri Luubi mänguline lavastus «Yokoonomatopoeemid», mis sai ainest Yoko Ono muusikalisest loomingust. Riina Maidre ja Andri Luup, kes on sõnateatri taustaga, on eelmisel aastal toimunud residentuuri tulemusena kokku pannud omamoodi kontsert-näituse. Residentuuris tegeleti Ono tunnetuslike põhimõtete järeleaimamise, uurimise ja katsetamisega, ning pärast residentuuri oli selge, et jõutud on kaugemale.

Yoko Ono on tegevkunstnik, muusik, filmitegija ja rahusõnumi levitaja. Tema esimesed performatiivsed tööd pärinevad 60ndatest, olles mõjutatud New Yorki avangard- ja kunstiliikumisest Fluxus. Onot seostatakse laiemalt popkultuuri ja biitlitega, mõnel juhul ka kunstiga, kuid palju harvem ollakse tuttavad tema mitmekümneaastase muusikukarjääriga. Praegu 88-aastane Ono on nihestava huumorimeele ja vastuolulisuse kaudu loonud endale ainuomase keele. Siiruses ja otsekohesuses on tema sõnum magneetiline, relvituks tegevalt aus: war is over, if you want it; I love you Earth jne.

Andri Luup ütleb, et Ono suhe kunsti on nii lihtne, et vahel on keeruline mõista, on see üldse kunst või lihtsalt Ono ja maailma omavaheline mäng. Tegijad soovitavad huvi korral lisa uurida märksõnade #cutpiece #grapefruit #imaginepiece #wishtree #warisover #onobox #iloveyouearth kaudu.

Riina Maidre on vabakutseline näitleja ja etenduskunstnik. Töötanud näitlejana nii filmis kui teatris. Etenduskunstnikuna otsib mängulisuse ja vahendituse ühisosa, pinget ning kontrasti. Kanuti Gildi SAALis on Riina Maidre töötanud ka varem. Esietendunud on kolm lavastust "Püha öö” (2013 koos Flo Kasearu, Oksana Tralla, Marianne Männi ja Veronika Vallimäega), “House Music” (2015 koos Flo Kasearuga Flo Kasearu majamuuseumis) ning “Skaala surm” (2016 koos Nero Urkega). Samuti on ta osalenud paaris Kanuti Gildi SAALi lavastuses: Jarmo Reha “Oomen” (2018 Narva Kreenholmi Manufaktuuris) ja Laur Kaunissaare “Mäletan / Ei mäleta” (2021 EKP arhiivis Tõnismäel).

Andri Luup on lavastaja, näitleja, kirjutaja. Tema tööd dramaturgi ja stsenaristina asetavad tihti inimese keset argipäeva entroopiat.

Esietendus 24. jaanuaril, järgmised etendused 26., 29. ja 31. jaanuaril ning 2., 3. ja 8. veebruaril kell 19:30 Kanuti Gildi SAALi keldrisaalis. Etendusele 29. jaanuaril järgneb vestlus kunstnikega.

Sissepääs etendusele aadressilt Pühavaimu 5. Etendustele pääsevad tõendi alusel kõik COVID-19 vastu vaktsineeritud ja haiguse läbi põdenud külastajad. Teatris on kohustuslik kanda maski. Piletid müügil Fientas ning kohtade olemasolul pool tundi enne algust kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles