ELU KOOS KUNSTIGA ⟩ Neeme Külm: «Kunstist ei tohiks saada evakuatsiooniplaani»

Maria Arusoo
, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse juhataja
Copy
Kunstnik Neeme Külm oma töökojas.
Kunstnik Neeme Külm oma töökojas. Foto: Eero Vabamägi

Neeme Külm on üks tugevaima ruumitunnetusega skulptoreid ja installatsioonikunstnikke, kes lisaks oma loomepraktikale tegeleb veel näituste kujundamisega ning on produktsioonifirma Valge Kuup üks asutajatest. Me kohtume Neemega Valge Kuubi avaras stuudios Koplis, kus hetkel on valmimas teos «Pickle bar», mis nüüd nähtaval XVIII Tallinna graafikatriennaalil, ja hiljem jalutame läbi Tallinna Linnagaleriis kuni 6. veebruarini lahti olevalt näituselt «Edevuses üksi», mis on Neeme Külma ja Alice Kase tihe ja tundlik dialoog.

Neeme Külma elus on vähe nurki, mis kunstist puutumata. Ta on osalenud tegevkunstnikuna näitustel 1990ndatest saati ja pea 20 aastat on ta kaasa aidanud ka teiste kunstnike teoste produtseerimisele, installeerimisele ja näituste kujundamisele. Praeguseks võib juba kindlalt väita, et Eestis pole kunstnik­ku, kellega ta ühel või teisel moel poleks kokku puutunud. Ka Külma elukaaslane ja sõbrad on kunstnikud, seega nagu ta ise naerdes tõdeb: «Pääsu pole, ma olen ikka väga peadpidi sees – kõik on muutunud nii isiklikuks ja läbipõimunuks. Amet nõuab.»

Neeme Külm (1974)

Eesti Kunstiakadeemia, skulptuur (BA 1998)

Eesti Kunstiakadeemia interdistsiplinaarsete kunstide osakond (MA 2005)

Eesti Kultuurkapitali aastapreemia Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi programmi läbiviimise eest (2015)

Külm on üks Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi (EKKM) asutajaid ja juhatuse liikmeid. Kunstiteoste produktsiooniga tegeleva ettevõtte Valge Kuup asutaja (koos Jaana Jürisega, 2012)

Tema töid kuulub lisaks erakollektsioonidele Eesti Kunstimuuseumi ja Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi kogudesse

Osaleb Riia 3. biennaalil 2022 suvel

Hetkel avatud näitus «Edevuses üksi» Tallinna Linnagaleriis (kuni 6.02.22)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles