REPORTAAŽ ⟩ Kool nagu unistus

Tuuli Põhjakas
, ajakirjanik
Copy
Trummar Reigo Ahven, MUBA rütmimuusika loovjuht kõnelemas kooli eripäradest.
Trummar Reigo Ahven, MUBA rütmimuusika loovjuht kõnelemas kooli eripäradest. Foto: Sander Ilvest

Objektile jõudes ulatati peaaegu kõigile kiivrid «kes ees, see mees»-printsiibi alusel, nii et viimasena ajakirjanike ja fotograafide seltskonda sulandudes mulle kiivrit enam ei jätkunud. Kiivrita päid, mind sealhulgas, lohutati sellega, et vaevalt miski enam pähe kukub; hoidku lihtsalt silmad lahti, et pead kuhugi ära ei lööks. Ei löönud. Pähe ka miski ei kukkunud.

Ühinenud Tallinna Muusika­keskkooli, Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli ja Tallinna Balletikooli ehk MUBA rajatavast hoonest on praeguseks ehk valdav osa tallinlasi mööda sõitnud. Pärnu mnt 59 asuv hoone paistab juba kaugelt hiiglaslik, omamoodi keskus keset linna. Õppetegevust ses hoones veel ei toimu, kuid kui kõik peaks plaanipäraselt minema, avatakse õppe- ja eluhoone õpilastele juba tänavu septembris.

Seni veel ehitusjärgus maja on tõepoolest üüratu. Keset ­linna püsti pandud maja, mille kõigist akendest on päevad läbi vaade linnamelule. Sealsamas maja ees on Vineeri trammipeatus. Üle tee asuvad Humana, restoran Gotsu ja Tallinna Tehnika­kõrgkool, kõrval kõrgub Õnnepalee ja kui teisele poole kiigata, vahib vastu Tallinna Polütehnikumi õppurite voorimine.

Mis on MUBA?

MUBA hoone ideeprojekti autor on Austria arhitekt Thomas Pucher ja tema töö «Vaikuse aed», mille arhitektuurne idee on luua üks salapärane koht linnaruumis. Hajutades hoone funktsioonid krundi äärtesse, tekib selle keskele avatud ruum – «vaikuse aed». See vaikne ja rahulik paik annab võimaluse sügavaks mõtisklemiseks otse kesklinna südames, olles samas ümbritsetud elava majaga täis kunsti, tantsu ja muusikat.

Peaprojekteerija on Kolm Pluss Üks OÜ arhitektide Markus Kaasiku ja Hanna-Liisa Mõtusega, sisearhitektuur T43 sisearhitektidelt koosseisus Ahti Grünberg, Tõnis Kalve, Kadi Karmann ja Mari Põld.

Ehituslepingu maksumus on ca 35 miljonit eurot ja iga päev töötab objektil umbes 200 inimest, kokku on oma panuse andnud üle 1500 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles