Theatrum heidab pilgu Iraani poole

Kultuuritoimetus
Copy
«Iraani konverentsi» proov. Suures plaanis Laura Peterson.
«Iraani konverentsi» proov. Suures plaanis Laura Peterson. Foto: Theatrum

7. veebruaril esietenduv Ivan Võrõpajevi näidend «Iraani konverents» toob Theatrumi lavale kahe väga erineva maailmanägemise, kultuuri ja tsivilisatsiooni kokkupuutepunktid ning nendevahelise kuristiku näivuse ja tegelikkuse.

Theatrumi laval kohtuvad kaks maailma – hygge'likus keskkonnas elavad intellektuaalid, ühiskonnategelased ja ajakirjanikud arutamas fundamentalismi küsimuste üle Iraanis. Vaatamata headele kavatsustele avanevad konverentsi käigus mõneti ootamatult mitmed teravad vastuolud juba eurooplaste endi ellusuhtumise vahel.

«Näidendi lavale toomisel on oluline süveneda ja avada erinevaid maailmanägemise viise, religioone, kultuuritaustu, teadmisi ja kogemusi. Vaadelda, milliste väärtuste järgimisele oleme oma elu tegelikult rajanud ja millistele arvame endid oma elu rajanud olevat,» sõnab lavastaja Lembit Peterson. «Võrõpajevile on antud mingi täiesti eriline and heita valgust asjadele, mis saavad meid vabamaks teha, rohkem armastama õpetada. Talle on hästi omane püüe küsimustega põhjani minna. Ilma et võib-olla alati suudaks vastused anda, püüab ta küsimused sõnastada võimalikult täpselt, et saaksime kaasa mõelda. Läbi oma näidendite tegeleb ta elu kõige põhilisemate küsimustega ja kutsub neid lahendama. «Iraani konverents» on plahvatusohtlike teemade avamine läbi valu ja samas hea huumori abil,» lisab ta.

«Võrõpajevi «Iraani konverents» on mõtteterav ja päevakajaline pilguheit diskussioonidesse, mis ümbritsevad Iraani probleemi. Teose autor esitleb meisterlikult Iraani mitmetahulist olemust ja toob välja kõhklused ja umbusalduse, mis iseloomustab Euroopa suhteid Iraaniga. Seda kõike läbi elava arutelu, mille sarnast vajaksime ka tegelikult nii poliitilisel kui ka ühiskondlikul tasemel,» kommenteerib Tallinna Ülikooli kultuuride uuringu doktorant Sandra Peets.

Konverentsi formaadis lavastuses astuvad lavale Maria Peterson, Lembit Peterson, Kristjan Üksküla, Ott Aardam, Laura Peterson, Andri Luup, Anneli Tuulik, Helvin Kaljula, Tarmo Song ja Marius Peterson. Lavastus etendub Theatrumis esimesi kordi veebruaris ja märtsis.

«Iraani konverents» on kolmas Ivan Võrõpajevi näidend, mis Theatrumis lavastamisele tuleb. eelmised mäletatavasti «Joobunud» (2014) ja «Delhi» tants» (2015). «Joobunud», mille eest Theatrum pälvis mitmeid preemiaid, sh Eesti riikliku kultuuripreemia, on mängukavas siiani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles