Zuga Ühendatud Tantsijate uuslavastus räägib suurest teadmatusest

Kultuuritoimetus
Copy
Stseen lavastusest «Suur teadmatus».
Stseen lavastusest «Suur teadmatus». Foto: Anastasia Semjonova

Tallinnas Sõltumatu Tantsu Laval esietendub 18. veebruaril Zuga Ühendatud Tantsijate lavastus «Suur teadmatus», füüsiline mõtisklus lahtilaskmisest, ärasaatmisest ja rituaalidest, mis puhastavad ning valmistavad ette kohtumist uue ruumi ja uue maailmaga. Suuresti lastele suunatud tantsuloominguga tunnustust kogunud Zuga kollektiiv toob nüüd mitme aasta järel välja lavastuse ka noortele ja täiskasvanutele.

Eesti ühe pikaajalisemalt tegutsenud tantsuloome koosluse Zuga kompanii jaoks seostub suur teadmatus maisest elust lahkumise küsimustega: «Igal inimesel on kuklas teadmine sealpoolsusest või surmast, mida ei tajuta küll isiklikult, kuid sageli on see kusagil varjul või peidus. Meid inspireerib liikuma selle teemaga kaasnev salapära ja sellega kaasnev rituaalne ning sakraalne ruum. Et sellest maailmast lahkumine on ilmselt kõige kehalisemaid kogemusi üldse, huvitab meid selle teise ruumi ehk suure teadmatuse tajumine praegu ja siin,» kommenteerivad koreograafid Tiina Mölder, Kärt Tõnisson, Helen Reitsnik, Ajjar Ausma ja Päär Pärenson.

Lavastuse dramaturg Andri Luup väidab, et «suur teadmatus» on positiivne sõnapaar ning pakkunud sellisena loomeprotsessis rohkelt mõtteainest. «Proovides on olnud kõige lummavam äkki avastada end vaatamas, kuidas suur teadmatus ei eralda inimesi, vaid liidab. Selles teadmatuses oleme kõik kuidagi koos, see on inimesi liitev olek. Mis meist saab, kus me oleme või kuhu edasi läheme? Need on olulised küsimused, kindlasti mitte miinusmärgilised.»

Zuga Ühendatud Tantsijad on tantsijate ja koreograafide kooslusena ühiselt tegutsenud 1999. aastast. Nad on väheseid nõnda järjepidevalt ja regulaarselt tantsulavastusi loovaid kollektiive Eestis. Zuga on pälvinud tähelepanu ja mitmeid teatri- ja tantsuauhindu (2021. a. Hea Teatri auhind, 2010. a. Salme Reegi auhind, 2005. ja 2007. a. Eesti teatriliidu tantsuauhind, 2015. a. Sõltumatu Etenduskunsti auhind jt.) ning esinenud oma lavastustega nii Eestis kui ka Soomes, USA-s, Saksamaal, Leedus, Lätis, Hollandis, Palestiinas, Rootsis, Venemaal, Rumeenias, Horvaatias, Poolas, Inglismaal, Hiinas.

Tantsulavastuse «Suur teadmatus» lavastajad, koreograafid ja etendajad on Tiina Mölder, Kärt Tõnisson, Helen Reitsnik, Ajjar Ausma, Päär Pärenson, kunstnik Keili Retter, valguskunstnik Oliver Kulpsoo, helilooja Lauri-Dag Tüür ja dramaturg Andri Luup. 

Lavastuse esitamist Eestis toetab Eesti kultuurkapital. Etendused toimuvad 18. ja 19. veebruaril ning 9., 10. ja 11. märtsil Sõltumatu Tantsu Laval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles