Loomingu Raamatukogus ilmus Carlo Levi «Kristus jäi pidama Ebolis»

Kultuuritoimetus
Copy
Carlo Levi. «Kristus jäi pidama Ebolis».
Carlo Levi. «Kristus jäi pidama Ebolis». Foto: Raamat

Loomingu Raamatukogus on ilmunud itaalia kirjaniku ja maalikunstniku Carlo Levi jutustus «Kristus jäi pidama Ebolis», mis kuulub vaieldamatult 20. sajandi Itaalia kirjanduse kullafondi. Raamatu on tõlkinud Heete Sahkai ja sellele on põhjaliku saatesõna kirjutanud Kristiina Rebane.

1935. aastal saatis fašistlik režiim terve hulga teisitimõtlejaid, teiste hulgas ka Carlo Levi, asumisele puruvaesesse ja maailmast eraldatud Lucaniasse Lõuna-Itaalias, kuhu polnud jõudnud «ei Kristus ega raudtee». Pagendusse saatmise eesmärk oli režiimivastased oma mõttekaaslastest eraldada ja küllap pidid nad kohaliku võimutäituri valvsa pilgu all ka ideoloogiliselt ümber kasvama. Tegelikkuses oli Levil aga korraga käes hulk jõudeaega, selleks et maalida, lugeda ning oma ühiskonnakriitilisi ja poliitilisi visioone veelgi teravamaks lihvida.

«Kristus jäi pidama Ebolis» on autobiograafiline ja poeetiline jutustus Levi pagenduseaastast Grassano ja Gagliano küla talupoegade seas ja seda kogemust on autor ise nimetanud ilmutuslikuks: talupoegade arhailine eluviis tuletas talle meelde progressi käigus ununenud väärtusi ja tõi ta intellektuaalide elevandiluutornist jälle alla maa peale. Kaugel eemal võimukeskustest kulges talupoegade elu mitte ajaloolises, vaid müütilises ajas, täielikus sõltuvuses loodusest, sümbioosis vaimude ja loomadega, argipäeva reguleerimas rituaalid ja maagia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles