Rein Raud: olen vist ainuke, kes on saanud nii riikliku kultuuri- kui ka teaduspreemia

Kultuuritoimetus
Copy
Rein Raud.
Rein Raud. Foto: Rosita Raud

Riikliku kultuuripreemia sai kirjanik, kultuuriteoreetik ning japanist Rein Raud. «Eelmine aasta oli mul erandlikult produktiivne ja mul tohutult hea meel, et seda on ka tähele pandud. Tunnen küll, et ei ole ilma asjata saanud seda.»

Raud avaldas 2021 aastal romaani «Päikesekiri», tõlkekogu William Carlos Williamsi luulest «Kevad ja üldse» ning Aasia mõttelugude lühiülevaate «Täiused ja tühjused.» Lisaks sellele veel kaks mahukat monograafiat mainekates akadeemilistes kirjastustes.

Eriti hea meel on Raual selle üle, et tänavu on tunnustatud tugevalt just kirjandust. «Mulle teeb õudselt rõõmu, et kirjandus, mis on üldiselt riiklike kultuuripreemiate spektris olnud üldiselt väga kaua tagaplaanil, on tänavu koguni kahe preemia vääriliseks osutunud. Palju õnne elutöö preemia puhul ka Mati Sirklile!»

Raua sulest ilmus eelmisel aastal nii filosoofiat, ilukirjandust tõlkeid kui ka luulet. Mis talle endale olulisem on, kas tema akadeemiline tegevus või kirjandus? «Ma olen vist ainukene, kui ma ei eksi, kes on saanud nii eesti riikliku kultuuri- kui ka riikliku teaduspreemia. Mõlemad pooled on tasakaalus, mõlemad on täiemõõdulised – kumbki neist ei ole varjupool.»

Kuid ometi on ka teadmised omavahel seotud. «Varasematel aegadel olen ma oma akadeemilisemat poolt ja ilukirjandust rohkem lahus – nendes lugudes, mis on romaanideks kujunenud, ei pruugi olla mu enda akadeemilisi mõtteid – aga raamat «Päikesekiri» oli selles mõttes erandlik, et siin ma olen tõesti kasutanud oma Jaapani mõtteloo tundmist ära, et lasta sellel romaanis mõjuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles