AK ⟩ Marlow’ väikelinna tumedad saladused

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Inglise krimikirjanik Robert Thorogood.
Inglise krimikirjanik Robert Thorogood. Foto: Erakogu

Inglise krimikirjaniku ja stsenaristi Robert Thorogoodi soe, südamlik ja muhe krimilugu «Marlow’ mõrvaklubi» viib lugejad Buckinghamshire’i, Thamesi jõe kaldal asuvasse Marlow’ väikelinna, kus tänapäevase Miss Marple’ina lahendab kolmikmõrva ekstsentriline aristokraat, 77-aastane Judith Potts.

Oxfordi haridusega Judith ei ole jõudeelu elav uudishimulik vana daam, ta sisustab oma päevi ristsõnade koostamisega ristsõnalehele Puzzler, puslede kokkupanemise, väikese viski ning alasti ujumisega, viimast igal õhtul ja iga ilmaga. Ühel tavapärasel ujumisretkel kuuleb ta teisel pool jõge elava naabri aias mehehäält hüüdmas: «Oota, ei!», ning seejärel püssilasku. Ilmselgetel põhjustel ei ole Judithil kohe võimalik minna seda asja uurima.

Judithi naabrimehe mõrv ei jää vaikses linnakeses ainsaks, peatselt mõrvatakse samamoodi kohalik taksojuht ning seejärel sõudekeskuse omanik. Juba teise ohvri ilmnemisel on Judith veendunud, et toimunud mõrvad on omavahel seotud: «Marlow’s ei mõrvata inimesi.»

Kõiki ohvreid on tulistatud samast, Teise maailmasõja aegsest Saksa parabellumist otsaette ning kõigi ohvrite juures on väike pronksmedaljon, mis erineb teistest vaid sellele graveeritud sõna poolest. Graveeringud «usk», «lootus», «armastus» panevad mõistatusi armastava Judithi mõtlema nii Pauluse esimesele kirjale korintlastele kui ka vabamüürlaste kolmele peamisele teesile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles