Berlinale võidufilm: moodne tehnoloogia murendab traditsioonilist perekonda

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Berliini filmifestival 2022: Kuldkaru võitis Hispaania/Itaalia film «Alcarràs», rež Carla Simón
Berliini filmifestival 2022: Kuldkaru võitis Hispaania/Itaalia film «Alcarràs», rež Carla Simón Foto: Filmikaader

Kolmapäeva, 16. veebruari õhtul anti Berliinis välja 72. rahvusvahelise filmifestivali auhinnad.

Žürii, mille president oli M. Night Shyamalan ja teised liikmed Karim Aïnouz, Anne Zohra Berrached, Tsitsi Dangarembga, Ryusuke Hamaguchi, Connie Nielsen ja Said Ben Saïd andis teada, et tänavuse Kuldkaru, parima filmi auhinna pälvib film «Alcarràs» (Hispaania/Itaalia).

Režissöör Carla Simóni film räägib perekonnast, kes on aastaid väikesest puuviljaaiast Kataloonia külakeses Alcarràses looduse hõrgutavaid ande korjanud. Kuid tänavune saak võib jääda viimaseks, sest virsikupuud raiutakse maha, et ruumi teha päikesepaneelide põllule. See põhjustab perekonnas segadust ning ebakindlust, nad peavad vastu vaatama ebakindlale tulevikule ning olema valmis kaotama ka enamat, kui lihtsa puuviljaaia.

Hõbekaru Grand Prix anti Korea režissöörile Hong Sangsoo filmi eest «So-seol-ga-ui yeong-hwa» («Kirjaniku film»). Oma 27. filmis jutustab režissöör loo kirjanik Junhee loomingulisest kriisist.

Hõbekaru andis žürii Mehhiko/Argentiina/USA filmile «Robe of Gems» («Kalliskivirüü»), režissöör Natalia López Gallardo. Lagunevas Mehhiko majas on purunemas ka seda asustav perekond, mis ei jää puutumata Mehhiko vaesemat klassi mõjutavast kuritegevusest.

Parima režissööri Hõbekaru sai Claire Denis filmi «Avec amour et acharnement» («Mõlemal pool noatera») eest. Juliette Binoche kehastab siin naist, kes ei suuda valida kahe armastuse vahel.

Parima peaosa Hõbekaru anti Meltem Kaptanile osatäitmise eest komöödias «Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush» («Rabiye Kurnaz vs George W. Bush»). Tänavu ei eristata Berlinalel enam mees- ja naisnäitlejaid.

Parima kõrvalosatäitja Hõbekaru võitis Laura Basuki rolli eest filmis «Nana».

Parim stsenaarium: Laila Stieler filmi «Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush» eest.

Erilise kunstilise saavutuse Hõbekaru läks Rithy Panhile ja Sarit Mangile Prantuse/Kambodža filmi «Everything Will Be Ok» («Kõik saab korda») eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles