Selgusid Apollo raamatupoe rahvahääletuse tulemused

Kultuuritoimetus
Copy
Lauri Räpp, kelle teose «Lihtsate asjade tähtsus» valisid Apollo lugejad hääletusel mulluse aasta parimaks luuleraamatuks.
Lauri Räpp, kelle teose «Lihtsate asjade tähtsus» valisid Apollo lugejad hääletusel mulluse aasta parimaks luuleraamatuks. Foto: Erakogu

Apollo raamatupood valis 16. korda rahvahääletusel koos oma lugejatega möödunud aasta eesti autorite parimaid raamatuid. Apollo raamatuspetsialistid koos Eesti Kirjastuste Liidu ja Eesti Lastekirjanduse Keskusega valisid välja kuues kategoorias kümme teost, mille vahel sai hääletada oma lemmiku poolt. Hääletusel osales sel aastal rekordarv inimesi ning kokku andis hääle oma lemmikutele Apollo kodulehe kaudu üle 6500 inimese.

Eelvaliku koostamisel lähtuti järgnevatest tingimustest: tegemist on eesti autori originaalteosega, raamatu esmatrükk ilmus 2021. aastal, samuti hinnati teose sisu ja erakordsust oma žanri raames. Lisaks valis Apollo välja oma lemmiku.

Vaata videost, millised raamatud valiti parimateks:

Rahvahääletuses osalenud kategooriate võitjad:

Parim luuleraamat 2021

  • Lauri Räpp, «Lihtsate asjade tähtsus» (Rahva Raamat)

Parim populaarteaduslik raamat 2021

  • Mare Mätas, «Minu Kihnu» (Petrone Print)

Eestlane ja tema lugu 2021

  • Heljo Mänd, «Väikesed võililled» (Tänapäev)

Parim käsiraamat 2021

  • Merilin Mandel, «Jess, lapsed!» (Mõistlik Mandel)

Parim lasteraamat 2021

  • Mari Ojasaar ja Aaron Troy Parve, «Loodus laste moodi» (Jes)

Parim ilukirjandusteos 2021

  • Andrus Kivirähk, «Mälestused» (Varrak)

Apollo lemmik 2021

  • Janno Põldma ja Heiki Ernits, «Leiutajateküla lood» (Tammerraamat)

«2021. aasta oli paljude jaoks ka lugemise avastamise või uuesti avastamise aasta, sest selleks oli aega varasemast rohkem. Aasta kirjanduses oli täis üllatusi. Ka parimateks valitute hulgas oli täiesti uusi tulijaid, kelle raamat on tuhandetele eestlastele korda läinud. Seega kirjandus on trendikas kunst, mis areneb ja toob kaasa nooruslikku mõtlemist. Kui on uusi tegijad, siis on kindlasti ka uusi lugejaid. Sotsmeedia võimalused toovad kirjanduse moodsal viisil uuele põlvkonnale lihtsamini lähemale. See kajastub hästi ka hääletuse tulemustes. Oma kategoorias võitja tiitli pälvisid lausa kaks kohalikku sotsiaalmeedia fenomeni. Käsiraamatute kategoorias saavutas võidu Hooandjast ja Instagrami kontost väljakasvanud Merilin Mandeli edukas projekt «Jess, lapsed». Luuleraamatute kategoorias tegi ilma instagrami poeet Lauri Räpi esikluulekogu «Lihtsate asjade tähtsus», mis kogus hääletusel ka tervikuna kõige rohkem hääli,» märkis Apollo Kaupluste turundusjuht Ardo Krass.

«Igal aastal valime seitsmenda kategooriana lisaks Apollo enda lemmikteose. Sel korral on valik inspireeritud lastest ja mängulisusest. Valituks osutus lasteraamat «Leiutajateküla lood» Janno Põldma ja Heiki Ernitsa sulest. Lotte on nii tuttav meile, et ta tundub lausa päris. Oligi juba paras aeg teada saada, mida põnevat iga päev Leiutajatekülas juhtub ja mis seiklustesse Lotte satub,» lisab Krass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles