KULTUURIS KUUM ⟩ Viisteist aastat tagasi, kui Uuspõld läks Tartusse ja elu paistis helgem (2)

Raul Ranne
Copy
Filmi «Jan Uuspõld läheb Tartusse» režissöörid ja stsenaristid Andres Maimik ja Rain Tolk meenutavad, et kuna raha filmi jaoks nappis, siis tehti omamoodi punkfilmi - polnud pinget, et näed, maksumaksja vaatab ja äkki saab kurjaks.
Filmi «Jan Uuspõld läheb Tartusse» režissöörid ja stsenaristid Andres Maimik ja Rain Tolk meenutavad, et kuna raha filmi jaoks nappis, siis tehti omamoodi punkfilmi - polnud pinget, et näed, maksumaksja vaatab ja äkki saab kurjaks. Foto: Sander Ilvest

Algupärane klassikaline teekonnafilm «Jan Uuspõld läheb Tartusse» mõjub uhke üldistusena ajast ja asjadest, mida enam ei ole. Toob meelde naljad, mida enam ei julgeta teha, ja ägedad inimesed, kes tänaseks lahkunud. See on ood (pealtnäha) muretule kulgemisele. Ehmatav pronksiöö ja laastav majanduskriis saabusid kohale natuke hiljem. Euro, nutitelefonid ja need, kelle üle toona mõnuga nalja tehti, võtsid võimu veel hiljem. Kas pole nii, et sellise vungiga filmi, nagu siis tehtud sai, tänapäeval teha ei saaks?

«Minuga on see lugu, et mälestusteraamatu peab vist keegi teine kirjutama – mu mälu on väga lühiajaline,» teatab kergelt ette vabandades üks filmi stsenariste ja režissööre Rain Tolk, kui 15 aasta taguse filmiteo jutuks võtame. Tegelikult mäletab ta küll, ja räägib kui kulda. Nagu ka kolleeg Andres Maimik.

«Jan Uuspõld läheb Tartusse»

Filmi «Jan Uuspõld läheb Tartusse» reklaamplakat.
Filmi «Jan Uuspõld läheb Tartusse» reklaamplakat. Foto: Kuvatõmmis

Must komöödia

Esilinastus 22.02.2007

Režissöörid Andres Maimik, Rain Tolk

Stsenaristid Andres Maimik, Rain Tolk, Jan Uuspõld

Operaator Mart Taniel

Osades Jan Uuspõld, Mari-Liis Lill, Tõnu Kilgas, Juhan Ulfsak, Mirtel Pohla, Ott Sepp, Aigi Vahing, Dan Põldroos, Enn Klooren, Vladislav Koržets, Reet Linna, Liina Vahtrik, Mait Malmsten, Hannes Võrno, Arvo Kukumägi, Mihkel Smeljanski, Toomas Hendrik Ilves jt

Filmi kestus 1 h 45 min

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles