ARVUSTUS ⟩ «Uncharted» kinodes: mängurite lemmikust sai taas film

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
Klassikaline seiklusfilm on loovutanud koha pigem fantaasiamärulitele ja ulmele ning pürgib Maalt kõrgematesse sfääridesse. 
Klassikaline seiklusfilm on loovutanud koha pigem fantaasiamärulitele ja ulmele ning pürgib Maalt kõrgematesse sfääridesse. Foto: Filmikaader

Ülieduka mänguseeria «Uncharted» kaua- oodatud filmiversioon on lükanud fännid kahte lehte. Linateos püüab tabada nii mängude kui ka neile eeskujuks olnud «Indiana Jonesi» seikluslikkust, kuid on pälvinud kriitikat nii näitlejavaliku kui ka isikupäratuse tõttu.

«Uncharted: kaardilt kadunud» heidab romantiseeriva pilgu kaugele minevikule, mil silmapiiri taga ootas tundmatus. Viimase sajandi jooksul on maailm paraku kiires tempos üha väiksemaks ja väiksemaks muutunud. Lennuliikluse ja tehnoloogia arengu tulemusena on kaugeimadki paigad muutunud pea kõigile ligipääsetavaks. Kui mitte puhkuse sihtpaigana, siis vähemalt meedia vahendusel.

Maailma pisenemine on mõjutanud tugevalt ka filme. Üheks olulisemaks seiklusžanri verstapostiks oli 1951. aastal «Aafrika kuninganna» – üks esimesi stuudiotest kaugel eemal Aafrikas üles võetud suurfilme. Toonane eksootika ja ainulaadsus on muutunud praegu igapäevaseks. Iga Bondi, Bourne’i või «Kiirete ja vihaste» filmi kohustuslikuks osaks on saanud mööda maailmakaardi eri otsi konnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles