PÕHJALIK ÜLEVAADE Mehed pandi filmis pornot lugema

Eva Kübar
, Filmikriitik
Copy
Ruth Beckermanni «Mutzenbacher»: mehed pannakse roosale diivanile ja ebamugavasse olukorda.
Ruth Beckermanni «Mutzenbacher»: mehed pannakse roosale diivanile ja ebamugavasse olukorda. Foto: Filmikaader

Kujutage ette ­kaadrit, kus üle 70 mehe vaatab kaamerasse ja skandeerib kooris: «Mida teeb peenis vagiina sees?» Ja vastavad iseendile kuue-seitsme nüansseeritud, kuid mitte just ülemäära viisaka saksakeelse terminiga suguaktist.

See on lavastuslik osa En­countersi programmis parimaks dokfilmiks tunnistatud ­Austria filmitegija Ruth ­Beckermanni «Mutzenbacherist». ­Tõsielulises pooles loevad mehed vanuses ­16–99 ette varjamatult ­intiimseid ja detailitäpseid katkeid ­eesti keeleski ajakirjas Maaja ilmunud tekstist «Josephine Mutzenbacher. Ühe Viini hoora elulugu». Heausksed mehed on saabunud filmi-casting’ule, mis tegelikult osutub dokfilmivõtteks ning Beckermanni mõtteks uurida, kuidas suhtutakse seksuaalsusesse tänapäeval, kui see on küll nii tabuvaba, aga samas paljude esteetiliste piirangutega.

Koroonaajastule omaselt kam­­merlik dokfilm (ainsaks kujunduselemendiks üksik vanaroosa diivan kõledas tehasehoones) on peenelt häälestatud, tähendus tekib meeste ­hääletoonis, näomiimikas, žestides. Filmis ei ole ühtegi arhiivikaadrit, mis muudab võimsamaks ­tänapäeva meeste tihti veidi ujeda, ­häbeneva suhtumise Mutzenbacheri teksti. Koos tekstiga kanduvad kohe ekraanile ka meeste taust, lapsepõlv, orientatsioon.

ÜLEVAADE

72. rahvusvaheline Berliini filmifestival

10.–20. veebruar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles