Vene kirjanike pöördumine vene keele kõnelejate poole: rääkige tõtt! (4)

Kultuuritoimetus
Copy
Põhja-Ukrainas Tšernihivis asuv elumaja pärast Vene vägede raketirünnakut.
Põhja-Ukrainas Tšernihivis asuv elumaja pärast Vene vägede raketirünnakut. Foto: Jaanus Piirsalu

See pöördumine avaldati täna maailma juhtivates ajalehtedes.

Kirjanikena pöördume kõigi vene keele kõnelejate poole. Kõigist rahvustest. Nende poole, kellele see on emakeel. Nende poole, kellele vene keel on teine või kolmas keel.

Praegu kasutatakse vene keelt Vene riigis viha õhutamiseks ja häbiväärse Ukraina-vastase sõja õigustamiseks. Ametlik meedia kordab vene keeles lõputuid valesid, mis katavad selle agressiooni suitsukattega.

Vene inimestele on aastaid valetatud. Sõltumatud uudisteallikad on pea täielikult hävitatud. Opositsiooniliidrid vaikima sunnitud. Riiklik propagandamasin töötab täistuuridel.

Selles olukorras on kriitilise tähtsusega avaldada Venemaa kodanikele kogu tõde Ukraina-vastase agressiooni kohta. Ukraina kannatuste ja kaotuste kohta. Sihtmärgiks võetud ja tapetud tsiviilelanike kohta. Kogu Euroopat ähvardava ohu kohta. Ja võimalik, et tuumaähvarduse tõttu on kogu inimkond ohus.

Teie kõnelete vene keelt.

See loeb.

Palun, kasutage kõiki võimalikke suhtlusvahendeid. Telefone. Sõnumirakendusi. E-posti. Pöörduge tuttavate poole. Pöörduge võhivõõraste poole. Rääkige tõde. Kui Vladimir Putin on pime ja kurt, siis ehk venelased kuulavad neid, kes räägivad sama keelt.

See ülekohtune sõda tuleb peatada.

#SkipPutinTalkToRussians

Allakirjutanud

Vladimir Sorokin, Svetlana Aleksevitš, Ljudmilla Ulitskajaa, Dmitri Gluhhovski, Viktor Šenderovitš, Maria Stepanova, Sergei Lebedev, Liza Aleksandrova-Zorina, Saša Filipenko, Alisa Ganieva, Viktar Martinovitš, Maksim Osipov, Alexander Genis, Lev Rubinstein, Aleksander Ilitševski, Mikhail Shishkin, Boris Akunin

Avaldust toetavad

Herta Müller (Saksamaa, Rumeenia), Elfriede Jelinek (Austria), Olga Tokarczuk (Poola), J.M.Coetzee (Lõuna Aafrika / Austraalia), Mathias Énard (Prantsusmaa), Nuruddin Farah (Somaalia / Lõuna Aafrika), Pankaj Mishra (India / Inglismaa), Juan Gabriel Vazquez (Colombia), Ilija Trojanow (Saksamaa), Amir Hassan Cheheltan (Iraan), Christoph Hein (Saksamaa), Georgi Gospodinov (Bulgaaria)

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles