Endlas esietendus Nikolai Baturini armastusromaani dramatiseering

Kultuuritoimetus
Copy
Lavastus «Noor jää» Endlas. Karmel Naudre ja Ruuben Joosua Palu.
Lavastus «Noor jää» Endlas. Karmel Naudre ja Ruuben Joosua Palu. Foto: Mick Pedaja

Endla Teatri Suures saalis esietendus 5. märtsil armastuslugu «Noor jää», mis on psühholoogiline sisevaatlus ühe väikese kogukonna elust ja tegemistest. Lavastaja on Kaili Viidas, kunstnik Ervin Õunapuu, dramatiseerija Ott Kilusk, muusikaline kujundaja Mick Pedaja, valguskunstnik Margus Vaigur ja videokunstnik on Alyona Movko-Mägi. Osades Karmel Naudre, Veikko Täär, Carita Vaikjärv, Tõru Kannimäe või Vesse Leok, Andrus Vaarik, Ruuben Joosua Palu, Jane Napp, Ireen Kennik, Karl-Andreas Kalmet, Kati Ong, Meelis Rämmeld ja Carmen Mikiver.

Loo sündmustik kulgeb maalilises maamõisas, mesitarude vahel. Valdholmid on mesinikud. Amet on liikunud põlvest põlve, aegade hämarusest, kuni hetkeni, mil kaua kestnud harmooniasse tekivad mõrad. Mehe ja tema võõrastütre vastastikune kiindumus areneb millekski enamaks: kireks, armastuseks, lammutades hingetu loodusjõuna enese ümber kõik, mis näis vankumatu ja igavene.

Autori sõnade järgi on armastusest olulisem veelgi inimmoraal, ilma milleta ei saa armastus mitte kuidagi kuuluda inimtunnete valda, vaid on animaalne. Ilma moraalita olemine on ego-eksistents – mitteelu. Lähtudes vaid tundeloogikast, kaotavad mõisted moraal, eetika ja usaldus oma tähenduse: südameteleastuja leiab oma õnne tipult tühja koha.

Kirjanik Nikolai Baturini teosed tõusevad meie kirjandusloos esile ülimalt omanäolise keelekasutuse ja avara maailmatunnetuse tõttu. Mulgi murre, kujundite paljusus, huvitava kõlaga leidsõnad ja mütoloogiline taustsüsteem loovad tekstirägastiku, milles ekslemine võib viia iga lugeja erinevasse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles