Algab juubelihõnguline Tudengijazz

Kultuuritoimetus
Copy
Tudengijazzil elu käib
Tudengijazzil elu käib Foto: Martin Kosesson

Tudengijazz on vanima traditsiooniga Eesti jazzmuusikafestival, mis sai alguse juba 1982. aastal. Tänavu toimub festival 8.–12. märtsil ning järgemööda 40. korda.

Sellel aastal viib Tudengijazz muusikat Tartusse, Narva, Viljandisse ja Tallinnasse. Festivali programmis astuvad üles järgmised bändid: ANY KEY trio, Ingrid Rabi Group, TIDI & BANDE, tiina . adamson kvintett, KÕNTS, STARGLIDE, COSMIC EXPRESS (SWE), Filip Dinev Romann Trio (GER).

2020. aastast festivali peakorraldaja rollis olnud Maris Aljaste räägib:

«Meil on väikese riigi ning muusikute arvu kohta Eestis tõesti palju jazzmuusikale pühendatud festivale – Jazzkaar, Sõru Jazz, Juu Jääb, IdeeJazz, Viljandi Kitarrifestival ja veel teisigi – nende kõigi eelkäijaks on Tudengijazz, mis esimest korda toimus 1982. aastal Tallinna Riikliku Konservatooriumi (praeguse Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia) saalis, kus juba toona esines muusikuid lisaks omadele ka Leedust ja Armeeniast. See, et üks festival, mida on nelikümmend aastat käest kätte antud ning millel on läbi aegade olnud üle kümnete eestvedajate, on jätkuvalt elujõuline ja õitsev, on hämmastav fakt omaette.»

 Aljaste lisab: «Tänavune festival tähistab selle pikka ja väärikat ajalugu pakkudes jätkuvalt noortele muusikutele rahvusvahelist festivalikogemust ühes seminari- ja mentorlusprogrammiga.»

Tudengijazzi programmijuht Elina Salumäe räägib tänavusest programmist:

«Sel aastal on programmis kindlasti rohkem esindatud vokalistidega koosseisud ja eestikeelne muusika. Kuid neile mõnusaks tasakaaluks on siiski ka instrumentaalset muusikat nii Eestist kui ka välismaalt. Usun, et kokku on saanud tore ja mitmekülgne programm, kust igaüks võib enda maitsele midagi sobivat leida.»

Lisaks muusikale pakub festival ka kunstielamust. Avatud on Tudengijazzile pühendatud pop-up näitus «TUJA 40». Seda saab külastada Fotografiska I korruse kohvikus. alates 1. märtsist.

«TUJA 40» väljapanek on loodud juubelihõngulise festivali Tudengijazz raames, et rõõmustada üheskoos selle aastatepikkuse traditsiooni üle.

Käesolev näitus annab ülevaate festivali katkematust arengust ning autorite tööd peegeldavad ilmekalt eri aastakümnete olemust. Tööde autoriteks on kunstnikud Ivar Sakk, Reiu Tüür, Kristjan Jagomägi, Kaarel Vahtramäe, Erkin Anton, Jorven Viilik, Taavi Rull ja Viktor Gurov.

Näituse kuraator on eelmise festivali graafiline disainer Viktor Gurov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles