Kuula ja loe, milliseid lugusid ja luuletusi on Eesti muusikud Ukraina heaks avaldanud!

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti-Ukraina folkmuusika ansambli Svjata Vatra solist Ruslan Trochynskyi esines meeleavaldusel Ukraina toetuseks.
Eesti-Ukraina folkmuusika ansambli Svjata Vatra solist Ruslan Trochynskyi esines meeleavaldusel Ukraina toetuseks. Foto: Sander Ilvest

Ukraina sõja 21. päeval on olukord endiselt kriitiline. Raske on ennustada, kaua sõda kesta võiks. Ent kui on üks asi, mis olemise kergemaks teha võiks, on see hea muusika või ilus luuletus, mis südame härdaks teeb ja innustab kaasa elama. Siin on valik Eesti muusikute loodust, mis on loodud mõeldes Ukrainale!

Vennaskond, «Leekides on Ukraina»

Üks Eesti punkmuusika lipulaevu Vennaskond on Ukrainale mõeldes avaldanud loo «Leekides on Ukraina», mis sündis Tõnu Trubetsky sõnul vaid ühe päevaga ja suurest ehmatusest. Lugu räägib surematust lootusest, mis püsib ka siis, kui muud enam ei ole.

Mari Kalkun, «Somewhere There’s War»

Mari Kalkuni laul on sümboolne ja valus meeldetuletus, et isegi kui sõda Ukrainas jääb Eestist tuhandete kilomeetrite kaugusele, puudutab see valu ja kannatus, mis on saanud ukrainlaste uueks reaalsuseks, meid kõiki.

Leelo Tungla luuletus «Miksi ei kao ega teki»

Mõnikord ei saa suuri tundeid, olgu need kui tahes negatiivsed, vaka all hoida ning Leelo Tungla luuletus «Miski ei kao ega teki» tõestab seda.

Veronika Kivisilla luuletus

Veronika Kivisilla luuletus on justkui kaastundeavaldus kõigile emadele, kes on pidanud oma laste kaitseks välja astuma, iseennast kaitsekilbina kasutama või saatma oma pojad sõtta. Nimetu luuletus loeb loodusluulena, kuid omab seejuures kõvasti süngemat ja valusamat sõnumit.

Artur Rehi, «Slava Ukraini!»

Eesti youtuber Artur Rehi, kes sai populaarseks oma Eesti kaitseväge puudutavate videote poolest, on samuti andnud oma panuse Ukraina toetamiseks muusikaga. Minimalistliku, kuid mõjusa sõnumiga laulus on moraalse toena kaasatud ka Eesti kaitsevägi.

Erkki-Sven Tüür, «Ukrainale»

Piiblist pärit salme esitavad Erkki-Sven Tüüri muusikale Collegium Musicale Endrik Üksvärava juhatusel. «Häda sellele,kes ehitab verega linnaja rajab ülekohtuga linnust! (Hb 2:12)», nagu kõlab sõnadest.

Svjata Vatra, «Svit Ty minjaeschsja»

«Svit Ty minjaeschsja» ehk «Maailm, sa muutud» on küll välja antud juba kahe aasta eest, ent on Ukraina sõja valguses seda kõnekama sõnumiga.

Kristiina Ehini luuletus «Havi käsul»

Kristiina Ehini luuletus, mille esmaettekanne oli Tartus toimunud ühislaulmisel Ukraina toetuseks, on toetusavaldus meile kõigile, sest omal moel kaotame me kõik sõjas midagi. Eelkõige on see aga toetus ukrainlastele, tavalistele inimestele, kelle elus on rahu ja hool asendunud vägivallaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles