AK ⟩ Paša Matšinov, tegija kasside maailmas

Aarne Ruben
, kirjanik ja kriitik
Copy
Paavo Matsin.
Paavo Matsin. Foto: Elmo Riig

Üsna paradoksaalne olukord – Christa Wolf kirjutas 1970. aastal novelli «Uusi ülestähendusi kõuts Murri sulest», milles sedastas, et kassidel ei ole kohta kübersotsialismi vaatepunktist piiludes. Paavo Matsin ehk Paša Matšinov, nagu teose kaanele on kirjutatud, kirjutab nüüd tulevikuriigist, milles Tartu on vallutanud võistlevad kassiklannid, ehtsal leninismil aga ei ole kohta ökoleninismi veidrate vennikeste vaatepunktidest nähtuna.

Tema Lenini küljes on toru, mis oli augu sees, ent auk oli puuritud Tampere Lenini muuseumi seina. See Lenin on olenevalt sellest, kuidas teda parasjagu transporditakse, kas hunnik või kägar. Selle moodustise peal saab magada, kuni ta ei hakka krigisema. Temas liiguvad sooled ja veresooned, nii on tema puhul tegu kas küborgi või monstrumiga. Ta on valmis isegi selgitama, et Tampere stiilis ökoleninismi ei ole vaja, kassid mingu kõik ühisbarakkidesse ja gaas lastagu takkaotsa. Mida oleks kahtlemata ütelnud oma vaenlaste kohta ka ehtne Lenin, kes ei sallinud ökot.

See raamat ei ole klassikaline maagiline realism, sest maagilisel realismil on alati väga selge ühiskonnakriitiline sõnum. See pole ka puhas vaatemäng, selleks on see teos liiga hästi kirjutatud. Palaganiks toda ei tohiks nimetada, sest see solvaks autorit. Paša Matšinovil on õnnestunud teha teoks iga vähegi novaatorlikkusele kalduva kirjaniku unistus – pane unenägu kirja nii, et kõigil on huvitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles