KULTUUR ⟩ Sõjas pole midagi loogilist

Margit Adorf
, filmikriitik
Copy
Kuraator Jane A. Sharp Zimmerli kunstimuuseumist.
Kuraator Jane A. Sharp Zimmerli kunstimuuseumist. Foto: Sander Ilvest

Möödunud nädalal avati KUMUs ilma kunstiteosteta näitus «Mõtlevad pildid», millel algselt oli planeeritud näidata nõukogude võimuga opositsioonis olnud põrandaaluste kunstnike töid. Miks ometi selline veider plaan, tsenseerida niisuguse sisuga näitust? Seda käisin uurimas näituse kuraatorilt Jane Sharpilt.

Jane A. Sharp on Rutgersi ülikooli kunstiajaloo professor ja töötab lisaks Zimmerli kunstimuuseumis Dodge’idele kuuluva Nõukogude Liidu nonkonformistliku kunsti kogu teadur-kuraatorina. Näitust, mis nüüd ilma piltideta peaks inimesi mõtlema panema, on ette valmistatud viis aastat.

Kui me näituse kuraatori Jane Sharpiga näituseruumides tiiru teeme, avaldan oma mõistmatust selle otsuse pärast, et niisugune näitus on tühi. Sharp, kes paistab olevat leebe loomuga, kuid samas sitke ja elunäinud naine, ütleb, et tema imestus selle üle oli samuti suur, sest otsus pilte mitte üles panna tuli muuseumi direktorilt. Aga ta hakkas oma kureeritavat näitust kaitsma ja lõpuks saavutati kompromiss, et näitus avatakse tühjana, kuid teosed tulevad siiski ka näitamisele, seejuures kõik teosed, mitte ainult osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles