tARTu esimesel skulptuurioksjonil on esindatud 30 autori tööd

Kultuuritoimetus
Copy
Evelin Lumi dekoratsioon Urmas Vadi Vanemuise lavastusest «Tagasi Eestisse» (lavakujundus Rainer Sarnet ja Urmas Vadi).
Evelin Lumi dekoratsioon Urmas Vadi Vanemuise lavastusest «Tagasi Eestisse» (lavakujundus Rainer Sarnet ja Urmas Vadi). Foto: Evelin Lumi

Tartu Loomemajanduskeskus koostöös Voronja galeriiga korraldavad 12. mail esimese tARTu skulptuurioksjoni. Kuni 3. märtsini said kunstnikud esitada töid oksjoni näitusele, mis avatakse 1. aprillil tARTu poes Aparaaditehases.

Oksjonile saadeti 88 kunstiteost 40lt autorilt, millest valiti oksjonile 46 tööd 30-lt autorilt. Kunstnikud, kelle tööd jõuavad näitusele ning oksjonile, on järgmised: Andreas Tukmann, Danel Kahar, Eero Ijavoinen, Elo Liiv, Gea Sibola Hansen, Heikki Leis, Jüri Ojaver, Kärt Seppel, Katariin Mudist, Kertu Tuberg, Lea Armväärt, Maarit Mälgi, Maarja Mäemets, Mari Hiiemäe, Mariliin Kindsiko-Singh, Martiini Teekann, Meiu Münt, Mikhail Dukhomenok, Õie Holm, Rasmus Eist, Sanna Lova, Sasha Tishkov, Siim Neerut ja Ülle Ottokar, Silja Truus, Silver Rannak, Sofia Fattahhova, Tauno Erik, Terje Ojaver, Timo Toots, Tõnis Kriisa.

Valiku teinud žüriisse kuulusid Kõrgema Kunstikooli Pallas skulptuuriosakonna juhataja Anne Rudanovski, Tartu Kunstimuuseumi näituste osakonna juhataja Indrek Grigor, Tartu Loomemajanduskeskuse tegevjuht Külli Hansen ja kunstikoguja ning metseen Riivo Anton.

Žüriiliige Indrek Grigor: «Prof. Jaak Kangilaski on erinevatel juhtudel heitnud eesti kunsti publikule ette, et skulptuuri suhtutakse kui esemesse, mis seistes postamendil keset näitusesaali segab maalide imetlemist. Ent täna, kui maal ei ole enam ammu pelgalt tahvel seinal, ei ole ka skulptuur enam tingimata ese postamendil. Skulptuur astub tuppa, peatub pidulikult, kuid seab end seejärel mugavalt sohval sisse ning hakkab elust ja ilmast pajatama. Oksjonile jõudnud jutupaunikute valik on võrdlemisi hea läbilõige Eesti kunstist, on tõelisi skulptuuri klassikuid, on noori tippkunstnikke, kuid ka autoreid, keda skulptuuri oksjoni kontekstis ei oleks esimese hooga taibanud oodata.»

Tartu Loomemajanduskeskuse juht Külli Hansen rõõmustab, et oksjonile laekus väga eriilmelisi töid: «Seekordne žürii oli oma valikutes pigem ebatraditsiooniline ja julge ning valiku tegemine ei olnud sugugi kerge. Kuigi oksjonil saab olema pronksskulptuure ja pisiplastikat, näeb nende kõrval ka väga erinevaid ja hästi põnevaid kolmemõõtmelisi objekte.»

Oksjon toimub 12. mail tARTu poes Aparaaditehases. Oksjonil saab pakkumisi teha kohapeal, aga ka telefoni teel ning videokonverentsi vahendusel. Oksjonil osalemiseks tuleb eelnevalt registreerida. Jooksvalt leiab oksjoni kohta infot kodulehelt noorkunst.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles