AK ⟩ Meelemürkide küüsi sattunud pärijanna mõrvari jälgi ajamas

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Lydia Kang, «Oopium ja absint».
Lydia Kang, «Oopium ja absint». Foto: Raamat

Ameerika kirjaniku Lydia Kangi krimipõnevik «Oopium ja absint» viib lugeja 1899. aasta New Yorki, kus jõukad perekonnad valmistuvad edukateks (kokkuleppe)abieludeks, osaluseksperimendi teerajaja Nellie Bly on kirjutanud end uuriva ajakirjanduse ajalukku, arstid kasutavad ravimitena mitmeid tänapäeval tuntud mõnu- ja mürkaineid ning ameerika lugejateni on jõudnud Bram Stokeri «Dracula».

Romaani peategelane on 18-aastane preili Mathilda (Tillie) Pembroke, jõuka perekonna must lambuke, keda huvitab rohkem etümoloogia (sõnade päritolu uurimine) kui hobuste selga istumine. Paraku viivad perekondlikud kohustused Tillie jahile ning ratsutamisõnnetus ei lase end kaua oodata. Õnnetu kukkumine toob kaasa rangluumurru ja esmatutvuse oopiumiga.

Samal päeval kaob Tillie vanem õde Lucy, seltskonnakaunitar, kelle pulmade ootuses kihab kogu New York. Kui Lucy leitakse, on neiu veretu ning tema kaelal kaks torkehaava, kõrval vedelemas absindipudel. Ema ja vanaema keelduvad juhtunust rääkimast ning Tillie oopiumiuimases peas hakkavad kerkima küsimused, milles on suur roll juba eelmainitud õudusromaanil.

Juhuslik kohtumine paar aastat vanema ajalehemüüja Ian Metzgeriga viib Tillie ohtlikesse seiklustesse, mille üks ja ainus eesmärk on selgitada välja Lucy mõrvar. Perekond ei ole sugugi vaimustuses, et ainupärijanna staatusesse tõusnud Tillie suhtleb endast sotsiaalselt staatuselt palju madalamal astmel oleva noormehega, seega võetakse tarvitusele abinõud. Kuid Tilliet ei suuda keegi tagasi hoida – ei range perepeast vanaema, lojaalne teenijanna, tuulepäised sõbrannad, õe kihlatu ega ka maja ümber ringkäike tegev valvur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles