Eesti film sai Šotimaal eripreemia

Kultuuritoimetus
Copy
Režissöör Sander Joon Glasgow lühifilmifilmifestivalil
Režissöör Sander Joon Glasgow lühifilmifilmifestivalil Foto: Ingrid Mur

«Hüpervisuaalne ja värvikirev sõit.» Nii iseloomustas žürii Sander Joone animafilmi «Sierra», mis pälvis Glasgow' rahvusvahelise lühifilmide festivali eripreemia «meelelahutusliku kvaliteedi, tugeva visuaalse tunnetuse ja südamlikkuse» eest. 15. korda toimunud Glasgow Short kuulutas võitjad välja pühapäeval, 27. märtsil.

Peale kaheaastast pausi kolis Šotimaa juhtiv lühifilmide festival virtuaalsest ruumist taas kinno. «Pole paremat tunnet, kui inimesed, kes irooniat tabavad ja kinos filmiga kaasa naeravad,» sõnas filmi loominguline produtsent Aurelia Aasa. «Tänaste poliitiliste sündmuste taustal on seda suurem au, et musta komöödia otsustas esile tõsta ka žürii,» lisas ta.

Glasgow lühifilmifilmifestivalil on kaks võistlusprogrammi, millest üks on pühendatud Šotimaa, teine rahvusvahelistele filmidele. Rahvusvahelisse žüriisse kuulusid sel aastal Carla Vulpiani (Torino lühifilmiturg, Veneetsia rahvusvaheline filmifestival), Matevž Jerman (Ljubljana lühifilmifestival FeKK) ja eelmise aasta peapreemia võitja Ratchapoom Boonbunchachoke. Glasgow Shorti rahvusvahelise programmi peapreemia läks tänavu hingekriipivale draamale «Käsiraamat», mille fookuses on Valgevene politseivägivald.

«Sierra» keskmes on poiss, kes muutub rahvaralli ajal rehviks. Läbi ralliga põimuva perekonna loo avab must animakomöödia meile projitseeritud ootuste tagajärgi. Autobiograafiliste sugemetega filmis näeb värvikireva arvutianimatsiooni kõrval 16 mm filmitud kaadreid ralliteemalisest nukufilmist, mille animeeris 80ndatel autori isa Heikki Joon.

«Sierra» režissöör, stsenarist ja peakunstnik on Sander Joon. Produtsendid on Aurelia Aasa (AAA Creative) ja Erik Heinsalu (BOP! Animation). Filmi helilooja on Misha Panfilov, helindaja Matis Rei. Animaatorid on Henri Kaido Veermäe, Valya Paneva, Teresa Baroet, Sander Joon. Filmi taustakujundused on loonud Hleb Kuftseryn.

Glasgow Short toimus tänavu 23.–27. märtsini. Teiste seas on käesoleva aasta alguses esilinastunud «Sierra» valitud ka sellistele mainekatele lühifilmifestivalidele, nagu Aspen Shortfest, Go Short, Regard, GLAS, Dresden. Eestisse jõuab film aasta teises pooles.

Filmi arendust ja tootmist on toetanud Eesti kultuurkapital ning Eesti filmi instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles