Estonias toimub täna Tšaikovski ooperi «Jolanthe» kontsertettekanne

Kultuuritoimetus
Copy
Rahvusoooper Estonia koor.
Rahvusoooper Estonia koor. Foto: Rünno Lahesoo

Täna, 31. märtsil jõuab Estonia kontserdisaalis rahvusooperi koori 110 aasta juubeli raames publiku ette Pjotr Tšaikovski ooperi «Jolanthe» kontsertettekanne. Solistid on Mirjam Mesak (Baieri riigiooper), Valentyn Dytiuk (Ukraina), Stanislav Kuflyuk (Ukraina/Poola), Priit Volmer, Rauno Elp, Reigo Tamm, Raiko Raalik, Juuli Lill, Janne Ševtšenko ja Karis Trass. Dirigeerib Arvo Volmer.

Taani poeedi Henrik Hertzi värssdraamal «Kuningas René tütar» põhinev ooper on Tšaikovski kõige helgem ja elujaatavam muusikateos. Lugu räägib pimedast printsessist, kelles ootamatult tärganud armastus rüütel Vaudemont’i vastu äratab kirgliku soovi näha looduse ja valguse ammendamatuid värve.

Kontsertettekandega tähistab rahvusooper Estonia oma koori 110. sünnipäeva. Kutseline Estonia teater loodi 1906. aastal ning muusikalavastuste osakaalu suurenemine teatri repertuaaris lõi vajaduse oma lavakoori järele. Mõte saigi 1911/1912 hooajal teoks. Tänaseks on rahvusooperi koor kasvanud professionaalseks segakooriks, kes on osalenud sadades ooperi- ja operetilavastustes ning muusikalides. Rahvusooper Estonia koor pälvis Eesti teatri aastaauhinna 2010 muusikaliselt ja lavastuslikult nõudliku partii professionaalse teostuse eest Prokofjevi ooperis «Armastus kolme apelsini vastu». Täna tegutseb koor peakoormeister Heli Jürgensoni juhendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles