Eesti Noorsooteatri lavale jõuab Nikolai Gogoli «Sinel»

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Noorsooteatris esietendub sõnadeta visuaalteatrilavastus «Sinel» Nikolai Gogoli samanimelise jutustuse põhjal.
Eesti Noorsooteatris esietendub sõnadeta visuaalteatrilavastus «Sinel» Nikolai Gogoli samanimelise jutustuse põhjal. Foto: Andres Roosileht

Eesti Noorsooteatris esietendub pühapäeval, 10. aprillil sõnadeta visuaalteatrilavastus «Sinel» Nikolai Gogoli samanimelise jutustuse põhjal. Loo väikese inimese muutumisest suureks türanniks toob lavale Daniil Zandberg Vene teatrist.

Nikolai Gogoli «Sinel» ilmus esmakordselt 1842. aastal, mil nägid ilmavalgust ka «Surnud hinged» ja «Naisevõtt». Lavastaja Daniil Zandbergi sõnul on tegemist tänapäeval vägagi ajakohase looga sellest, kelleks nn väike inimene võib jõu kasvades saada; sellest, mida teeb inimene siis, kui pole enam ühtki piirangut.

«On äärmiselt oluline rääkida, kuidas mõjub meile agressioon,» ütles Zandberg. «Sageli suhtume inimesesse lähtudes sellest, millist vormi või sinelit ta kannab, milline on ta staatus ja positsioon, ega pane tähele, mis peitub kehakatte all tegelikult. Lavastus on sellest, kuidas inimene iseennast reedab, et paista teistele parem ja tugevam, kui ta tegelikult on.»

Vene teatri näitleja Daniil Zandbergi lavastajadebüüt oli 2019. aastal esietendunud «Vasjake», mis on muuhulgas valitud ühena viiest esindama Eesti visuaalteatrit Balti visuaalteatri esitlusfestivalil maikuus. Tema teises lavastuses «Parun Münchhauseni seiklused» põimuvad samuti nukud, visuaalne ja füüsiline. Lavastaja sõnul on füüsilisus ja visuaalsus tema jaoks orgaanilised väljendusvormid.

««Sineli» vormi dikteerib teos ise, selles puuduvad dialoogid,» rääkis Zandberg. «Tahan kogu rõhu suunata kangelase sisemisele ümberkujunemisele. Sõnu pole vaja, siin on oluline, mida kangelane teeb ja mida ta ei tee, seda saab edasi anda ilma sõnadeta.»

«Daniil on lavastaja, kes otsib kontakti vaatajaga läbi psühholoogiliselt mõtestatud tegevuse ja visuaalteatri väljendusvormide,» ütles Eesti Noorsooteatri kunstiline juht Mirko Rajas. «Nähes Daniili töid Vene teatris, tekkis äratundmine, et tema lavastajakäekiri ja sisuline lähenemine on just see, mida ka Noorsooteatris oluliseks peame. Koostöö on olnud elav ning mänguline – usun, et loodav tervik pakub kõigile avastamisrõõmu.»

Autor Nikolai Gogol, lavastaja Daniil Zandberg (Vene teater), kunstnik Rosita Raud, liikumisjuht Olga Privis, valguskunstnik Anton Andrejuk, helilooja Markus Robam. Mängivad Anti Kobin, Getter Meresmaa, Jevgeni Moissejenko, Steffi Pähn ja Taavi Tõnisson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles