TUUM Teatri lavastuses «Naised ja numbrid» on oma lugudega laval naised

Copy
TUUM Teatri lavastus «Naised ja numbrid».
TUUM Teatri lavastus «Naised ja numbrid». Foto: Katrin Adamson

15. mail esietendub Tallinnas Vene tn 6 TUUM Teatri lavastus «Naised ja numbrid», kus laval on 12 päris naist, kelle elusaatusi ning nende jaoks olulisi numbreid rakendusteatri meetodil lahti harutati ja lõpuks etenduseks vormistati.

Kuupäevad ja protsendid, meetrid ja sekundid. Numbrid mängivad naise elus väga suurt rolli isegi siis, kui sellele igapäevaselt ei mõtle! «Me kohtusime 12 erakordse naisega 5 maakonnast 6 kuu vältel ning uurisime numbrilugusid, mida nad endaga kaasas kannavad. Kutsusime neid osalema lavastuse ettevalmistamises ja oma lugude esitamises ning tulemus sai väga äge,» räägib TUUM Teatri juht ja idee autor Liia Kanemägi, kelle eestvedamisel on toimunud mitmeid erinevaid rakendusteatri projekte.

TUUM Teatri lavastus «Naised ja numbrid».
TUUM Teatri lavastus «Naised ja numbrid». Foto: Katrin Adamson

«Selline teatritegemine pole maailmas midagi uut. Seda meetodit kasutatakse näiteks kogukonna probleemidele tähelepanu juhtimiseks või teatud grupi perspektiivi avamiseks. Veel olulisem on aga kogukonna sees arenev usaldus ja toetus. Samas ei saa ühtegi meetodit lihtsalt üle võtta. Meie naised on ausad, väga töökad ja tulemusele orienteeritud. Nad tahavad, et vaatajad kuuleksid asjadest nii, nagu need on ja näeksid laval päris lugusid. Tasub tulla vaatama!»

Liia Kanemägi on eesti näitleja, kes on lõpetanud Eesti Muusikaakadeemia Kõrgema Lavakunstikooli ning on töötanud näitlejana Vanalinnastuudios, mänginud erinevates teleseriaalides, hetkel tegutseb vabakutselise näitleja ning rakendusteatri projektide elluviijana.

Etendused toimuvad 15. mail ja 20. mail kell 19 Tallinnas Rahvaülikooli saalis Vene tn 6, 21. mail kell 19 Mustkunstiteatris Laagris, 27. mail kell 19 Haapsalu Kultuurikeskuses, 29. mail kell 19 Jõhvis Kontserdimajas. 5. juunil kell 19 Kellerteatri virtuaalsaalis, mida saab vaadata nii kohapeal kui ka online. Viimasele etendusele järgneb arutelu publikuga antud projekti teemadel.

Idee autor ja lavastaja: Liia Kanemägi

Rakendusteatri metoodika ja grupi juhendamine: Mariliis Peterson

Kunstnik ja dramaturg, lavastaja assistent: Triin Simson

Meediaspetsialistid: Eneken Laasme, Kadri Vent, Gerli Romanovitsh

Tantsu- ja liikumisjuht: Sylvia Köster

Tšellist, muusikaline kujundaja: Mirja Mattinen

Toetajad: Briti Nõukogu, Eesti Kultuurkapital ja Tallinna Linn

Tagasi üles