Luule, muusika ja kunst hullutasid taas Tartut!

Martha Rattus
, kultuurikriitik
Copy
Paavo Matsini marionett-teater Čertik festivalil Hullunud Tartu.
Paavo Matsini marionett-teater Čertik festivalil Hullunud Tartu. Foto: Heleri Keeman

Naljakuu esimestel päevadel hullus Tartu juba 12. korda. Interdistsiplinaarne ja rahvusvaheline rändfestival, kus kokku saavad sõna, kunst ja muusika, maandus seekord Karlova teatri viirukivinesesse ja hämarasse saali. Selle aasta teemaks oli «levist väljas». Keelatud olid nii nutikamad kui rumalamad seadmed ning isegi lavatehnika läks teisel päeval festivali vaimuga kaasa. Allumatuid kodanikke ähvardati nii seadmete konfiskeerimise kui ka hävitamisega.

Selle aasta Hullunud Tartu oli eriline, sest festival toimus kahel laval. Lisaks ametlikule pealavale arutlesid Karlova teatri kohvikus häälekalt kultuuri tuleviku üle noorema põlvkonna esindajad. Loodan, et seekordne mitteformaalne juunioride kõrvallava saab järgnevatel aastatel festivali ametlikuks osaks.

Avasõnade järel õnnistas lava sisse Iso Pullo koos viiuldaja Laur Intsiga. Siim Lill viis läbi rituaali, juhatades publiku rännakule torni. Torni tarokaart jäi ekraanile publikule rännakut meenutama festivali lõpuni. Ülejäänud etteaste kulges kergemuusikaansambli Apelsin vaimus ning esitusele tuli uuem rahvalaul ekraanidest, telefonidest ja NFTdest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles