KULTUUR Publiku piinamine nüri vampiiriga

Ralf Sauter
, filmikriitik
Copy
Jared Leto jaoks on hädine vampiir Morbius üks viletsmaid karjäärivalikuid.
Jared Leto jaoks on hädine vampiir Morbius üks viletsmaid karjäärivalikuid. Foto: Filmikaader

Marveli koomiksitest tuntud supervampiiri Morbiust mäletan hästi lapsepõlvest, sest 90ndatel vaadatud «Ämblikmehe» joonissarjas hiilis Morbius ringi öises täiskuuvalguses, kaebles oma traagilise saatuse pärast ning himustas süütute jalakäijate verd, mida mustas mantlis vampiir lastesõbralikult plasmaks nimetas. Vanade mustvalgete õudusfilmide eeskujul loodud tegelaskuju debüteeris koomiksites juba 70ndatel ja kujunes üheks silmapaistvamaks Ämblikmehe vastaseks.

Seetõttu pole imestada, et «Venomi» suure edu järel õnnistati Morbiustki soolofilmiga, mis jutustab verejanulise vampiiri saamisloo. Daniel Espinosa lavastatud «Morbius» kuulub nimelt Sony filmiuniversumisse, mis tõstab esile Ämblikmehe nimekaid rivaale. Filmina mõjub «Morbius» paraku nagu keskmine vampiir: see on kahvatu, armetu ning valmis elujõudu välja imema kõigist, kes temaga kokku puutuvad.

«Morbiuse» nimitegelast kehastav Jared Leto esitas koomiksifilmis «Suitsiidisalk» (2016) naeruväärse tõlgenduse kriminaalsest klounist Jokkerist ning pakub meile nüüd veelgi naeruväärsemat vampiiri, kes öises New Yorgis ringi lennates meenutab rohkem lendoravat kui nahkhiirt.

Morbius varjab kapuutsiga oma vildakat nurgelist vampiirilõusta ning kannab odavat Casio käekella, mis annab märku, kui tuleb eluväge andvat kunstverd sisse ahmida. Jared Leto kilepakikese seest lurinal vampiiri-smuutit imemas pole isegi selle filmi totraim vaatepilt. Aga alustagem algusest.

Nobeli preemia vääriliseks tunnistatud geniaalne teadlane Michael Morbius on lapsepõlvest saati põdenud ravimatut verehaigust, mille tagajärjel kõnnib jõuetu Morbius filmi alguses karkudega ning muretseb eesootava valuliku surma pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles