Nõnda sai leiutajast jõhker mõrvar

Betty Ester-Väljaots
Copy
Pilou Asbæk ja Søren Malling telesarjas «Uurimine – Kim Walli mõrv».
Pilou Asbæk ja Søren Malling telesarjas «Uurimine – Kim Walli mõrv». Foto: Filmikaader

Kus peidab ennast kurjus? Kuidas ta ära tunda ja talle jälile saada. Taani draamaseriaal «Uurimine – Kim Walli mõrv» üritab sellele vastust leida. Kui 2017. aasta augustis jõudsid uudistesse esimesed teated, et Taani leiutaja Peter Madseni isetehtud allveelaev uppus ja selle pardal olnud ajakirjanik Kim Wall jäi kadunuks, tundus see esmalt põnev.

Isetehtud allveelaev – mis imeriist see veel on? Kes on see leiutaja ja kuhu on kadunud ajakirjanik, kes koos laevaomanikuga sukeldus? Kui Madsenile esitati mõrvasüüdistus, hakkasid uudistemasinad surisema, printima ja klikke tootma. Andke uut infot! Kust saab pildimaterjali ja videot. Nii käib see tänapäeva meediatapeedis. Soengutes ankrud loevad kõige värskemaid nüansse uudistekanalites ning kirjutavad ajakirjanikud üritavad sobitada veebi ja homsesse lehte pealkirjadesse sõna «mõrv».

Midagi särisevat ja dramaatilist pole aga selles tõsielutragöödial põhinevas seriaalis. Thobias Lindholmi («Borgen», «Järgmine ring») lavastatud lugu on tume ja stoiline. Seriaali tegevustik keskendub politseiuurija (Søren Malling) Jens Møller Jenseni pingutustele Walli loosse selgust tuua. Jensen juhib uurimist esimestest päevadest alates. Üks krimisarjade n-ö mõnusamaid kohti on just algus, kui kuritöö pole veel juhtunud ja asjaosalised ajavad oma igapäevaseid asju. Siis ühel hetkel läheb lahti. Toimub kuritöö ja hakkab mõrvari tagaajamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles