Paide teatrimajas saab täna näha XIII noorte tantsupeo kava esmaesitlust

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
2016. aasta kevadel oli Paide muusika- ja teatrimaja lava samuti rahvatantsijate päralt, toona oli seal XII noorte laulu- ja tantsupeo tantsuetenduse «Mina jään» esitlusseminar.
2016. aasta kevadel oli Paide muusika- ja teatrimaja lava samuti rahvatantsijate päralt, toona oli seal XII noorte laulu- ja tantsupeo tantsuetenduse «Mina jään» esitlusseminar. Foto: Dmitri Kotjuh

Täna kogunevad XIII noortepeoks valmistuvad tantsuõpetajad Paidesse, kus toimub XIII noorte tantsupeo etenduse «Sillad» repertuaari esmaesitlus. Paide muusika- ja teatrimaja laval astuvad kunstilise toimkonna juhendamisel üles tantsurühmad Tallinnast, Tartust ja Pärnust.

XIII noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman ütles, et lavastusgrupp on tänase esitluskontserdi eel rõõmsalt ootusärev. «Ühelt poolt saab see olema tantsude ja vahetekstide kaudu meile kõigile esimene kohtumine tantsupeo etenduse kui tervikuga. Samas on see ka suurepärane võimalus küsida saali kogunenud juhendajatelt nende mõtteid ja peegeldusi, enne kui rühmad üle Eesti oma proovisaalides tantsusammudele keskenduvad.»

Paide muusika- ja teatrimajas algab esitluskontsert ühise häälestumisega koos Mari Jürjensi ja VHK keelpilliorkestriga Rasmus Puuri juhatusel, kes ka etenduses muusikaliselt osaleb. Seejärel astuvad lavale tantsurühmad kava järjekorras. Pealavastaja selgitas, et igal liigil on etenduses kindel roll kanda ja oma lugu jutustada: «Lavastus tervikuna räägib inimese kasvamisest ja sellest, kuidas inimene suuremaks saades aina maailma avastab ja seeläbi ümbritsevaga järjest uusi sillakaari loob. Etenduse seovad tervikuks Indrek Koffi kirjutatud vahetekstid.»

Kõige enam ootab Kurrikoff-Herman Paides kohtumist tantsurühmade juhendajatega ning samuti ootab ta nende peegeldusi ja osundusi kohtadele etenduses, mis võib-olla veel tähelepanu vajavad. Vahepealsed keerulised aastad on tema sõnul tantsurühmadele liiga teinud ning igapäevane toimetamine, rutiin ja harjumused on kannatada saanud.

«Samas oleme juba tänaseks näinud, et optimism, usk ja tahe ei ole juhendajate sees kuhugi kadunud. Ma nii väga loodan, et Paides XIII noorte tantsupeoga kohtudes leiavad kõik juhendajad hetke peatumiseks ja iseendasse vaatamiseks. Ma soovin, et nad tajuksid, kuivõrd väärtuslikud nad kõik on. Nende inimeste hoida on väga oluline sillakaare ots, mis seob niivõrd paljusid inimesi meie maa, kultuuri ja pärandiga,» rõhutas pealavastaja.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa» toimub 30. juunist kuni 2. juulini järgmisel aastal Tallinnas. XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg, tantsupeo pealavastaja on Agne Kurrikoff-Herman ning rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles