«Einstein ja Margarita» kohtuvad Olustvere mõisas

Kultuuritoimetus
Copy
«Einstein ja Margarita» läbilugemiselt
«Einstein ja Margarita» läbilugemiselt Foto: Silver Kaljula

Juulis ja augustis kohtuvad teatripublikuga «Einstein ja Margarita» lavastuses, mille tegevus toimub USAs, Princetonis Albert Einsteini kodumajas 1945. aasta augustis, kaks nädalat pärast tuumapommide heitmist Jaapanile.

Aleksander Gelmani näidendi originaalpealkiri on «Almar», lühend Albertist ja Margaritast, mille tegelased endale ühiselt panid. Lavastuse sisuks on Einsteini (Peeter Tammearu) süümepiinad seoses tema rolliga USA eduka tuumaprogrammi realiseerimisel ning võimaluste otsimine inimkonna päästmiseks reaalseks muutunud tuumakatastroofist, mis projitseerub keerulisele psühholoogilisele vahekorrale Einsteini viimase armastuse – maailmakuulsa vene skulptori Sergei Konjonkovi abikaasa Margaritaga (Triinu Meriste).

«Kahevaatuselises draamas avaneb XX sajandi geniaalseima teadlase viimase veerandi isikuelu. Autor on lausa deduktiivse järjekindlusega rekonstrueerinud ühe võimaliku öö kahe inimese kohtumisest fataalseks muutuva nähtamatu jõu taustal, kus ainult suur isiksus suudab mõista vastutust kõige eelneva ja järgneva eest ning samas jääb hätta lihtsaimaga inimtunnetes,» ütles lavastaja Peeter Tammearu.

«Täna küsime endalt kahjuks liigagi tihti: Kust on pärit selline maailm? Jõujoonte kujunemine sai alguse just sealt; noil aastail pooldus maailm ja praeguse kurjuse võis liikuma lükata üksainus pisike kivi, aga teame ka sama kindlalt, et Taavet peatas Koljati…» lisas ta.

Näidendi on tõlkinud Jaak Allik ja lavastab Peeter Tammearu. Kunstnik on Jaanus Laagriküll. Helimaailma loob Martin Aulis ja valguskujundaja on Karolin Tamm.

Etendused toimuvad alates 8. juulist Olustvere mõisas, Viljandimaal. Olustvere mõisa vestibüüli mahub ühele etendusele 90 pealtvaatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles