Tammsaare muuseumis avatakse näitus «Kõrboja peremehe» 100. sünnipäevaks

Kultuuritoimetus
Copy
Ugala suvelavastuse "Kõrboja perenaine" lugemisproov Vargamäel
Ugala suvelavastuse "Kõrboja perenaine" lugemisproov Vargamäel Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Teisipäeval, 12. aprillil kell 16, avatakse Tallinna Kirjanduskeskuse Tammsaare muuseumis näitus «Kadunud maastikud. «Kõrboja peremees» 100», mis jääb avatuks 31. märtsini 2023. Näituse kuraator on Maarja Vaino, kujundaja Katre Rohumaa.

«Tammsaare esimene romaan oli talle endale hästi isiklik teos,» ütles Tallinna Kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino. «Romaani protomaastikuks on Koitjärve kant, kus Tammsaare elas läbi traagilise armastuse, tervisekriisi, Esimese maailmasõja puhkemise ning Eesti Vabariigi väljakuulutamise aja. Kõik need teemad kajastuvad ka romaanis.»

Installatsiooniline näitus on üles ehitatud metsa motiivile. «Vend Jüri, kelle juures Tammsaare Koitjärvel elas, oli metsavaht. Ta hoolitses Koitjärve metsade eest väga heaperemehelikult, Tammsaare aga armastas metsas pikki jalutuskäike teha. Teise maailmasõja järel Koitjärve küla hävitati ning sellest on saanud kadunud maastik, millele viitab ka näituse pealkiri. Ühtaegu küsime oma näitusega, kas ka meie põlislaantest võivad saada kadunud maastikud, mis tulevikus eksisteerivad vaid fiktiivsete kohtadena,» sõnas Vaino.

Külastajad saavad siseneda puude vahele, uudistada kadunud küla maketti ja lugeda Koitjärve kohta mälestusi.

«Kõrboja peremehe» erinevaid kihistusi avavad lühikesed märksõna-tekstid, teada saab romaani kirjutamise loo ning selle, kes olid Tammsaarele lähedased Leeni ja Jakob Ploompuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles