Jaak Sooäär tähistab juubelit uhke kontserdiga

Kultuuritoimetus
Copy
Jaak Sooäär.
Jaak Sooäär. Foto: Kaupo Kikkas

Jazzkaarel tähistab 25. aprillil oma 50. sünnipäeva džässkitarrist Jaak Sooäär.

Sooäär esineb 90ndate lõpus alustanud keelpilli-keskse ansambliga Eesti Keeled. Ansambel kutsuti Sooääre 50. sünnipäevaks uuesti kokku. Juubelikontserdil kuuluvad selle koosseisu Tuule Kann, Pille Karras, Ain Agan, Vaiko Eplik ja Riho Sibul. Tartus saab kontserti näha 22. aprillil kell 19.

Aastal 1999 kutsus Ain Agan kokku kahest kandlest ja kahest kitarrist koosneva omanäolise keelpillikvarteti, milles kohtusid rahvamuusika ja jazz, suuline pärimus ja autorilooming, traditsioon ja innovatsioon.

Veel samal aastal esineti mitmel festivalil ning aasta hiljem ilmus kvarteti esikalbum «Holy Lake». 2001. aastal sai alguse tihe koostöö Riho Sibula ja Jaak Johansoniga, mille tulemusena ilmus kaks albumit – «Sabaga täht» (2002) ja «Kella tiksumist…» (2004). Mõlemad plaadid on pärjatud aasta etno/folk albumi tiitliga Eesti muusikaauhindadel.

Kollektiiv tegutses aktiivselt kümmekond aastat ning esines korduvalt ka väljaspool Eestit. Juubilar otsustas oma 50. sünnipäevaks ansambli kokku kutsuda, et panna taas kaunilt kokku kõlama inim-, pilli- ja kuulajate hingekeeled ning mälestada möödunud aastal lahkunud Jaak Johansoni.

Eesti Keelte muusika eripära on suuresti tingitud sellest, et koos mängivad väga erineva taustaga muusikud, kes sujuvas ansamblikoosluses säilitavad siiski igaüks oma isikupära. Tuule Kann ja Pille Karras on tuntud Eesti rahvamuusikamaastikul, Ain Agan ja Jaak Sooäär tegutsevad aktiivselt peamiselt jazzmuusika vallas, Riho Sibulat teatakse eelkõige legendaarse rockansambli Ultima Thule juhina, Jaak Johanson aga oli üks armastatumaid autorilaulu eestvedajaid. Jazzkaare kontsertideks ühineb tema asemel ansambliga helilooja-laulja-kitarrist Vaiko Eplik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles