Helen Sildna pälvis auhinna Kesk- ja Ida-Euroopa muusikavaldkonna edendamise eest

Kultuuritoimetus
Copy
Helen Sildna Budapest Ritmo auhinda vastu võtmas
Helen Sildna Budapest Ritmo auhinda vastu võtmas Foto: Chripkó Lili

Laupäeval, 9. aprillil pälvis Tallinn Music Weeki asutaja Helen Sildna Budapest Ritmo auhinna panuse eest Kesk- ja Ida-Euroopa muusikavaldkonna rahvusvahelise koostöö edendamisse. Auhind anti välja neljandat korda.

Budapest Ritmo on Kesk- ja Ida-Euroopa suurim maailmamuusika festival ja muusikavaldkonna professionaalide foorum, mis tunnustab valdkonna esindajate märkimisväärset rahvusvahelist panust regiooni maailmamuusika toetamisel. Budapest Ritmo auhinnaga kaasneb personaliseeritud vinüülplaat võitjaga isiklikult seotud artistide muusikaga ning eluaegne pääs kõigile Budapest Ritmo festivalidele ja üritustele.

Budapest Ritmo programmijuht Balázs Weyer rõhutas auhinda üle andes: «Kui Tallinn Music Week 14 aastat tagasi loodi, ei osanud me arvata, et oleme tunnistajaks hetkele, millest saab pöördepunkt Eesti ja Kesk-Ida-Euroopa regiooni suhetele rahvusvahelise muusikavaldkonnaga. Helen teadis aga täpselt, mida tegi ning tema pühendumus on tänaseks muutnud meie regiooni muusikaelu jäädavalt, kasvatades Tallinn Music Weekist ühe mõjukaima ülemaailmse muusikatööstuse kohtumispaiga, mis on meid kõiki inspireerinud oma uuenduslikkuse, muusikavaliku ning konverentsi mõtte- ja kontaktivahetustega.»

Helen Sildna sõnas auhinda vastu võttes, et on sügavalt liigutatud. «See on suur au. See on minu jaoks ka selge sõnum, et peame koostööd Kesk- ja Ida-Euroopas järgnevatel aastatel veelgi tugevdama. Rahvusvahelistel kohtumispaikadel nagu Budapest Ritmo on kriitiliselt oluline roll meie valdkonna arengus. Väljakutsed meie valdkonnas ja ka ühiskonnas laiemalt, on erakordsed, erakordne on aga ka muusika jõud ühendada ja inspireerida.»

2022. aastal käivitas Budapest Ritmo koostöös 14 Euroopa muusikafestivaliga Euroopa maailmamuusika esitlusfestivalide toetusplatvormi UPBEAT, eesmärgiga toetada Euroopa uute artistide jõudmist rahvusvahelistele festivalilavadele. Algatuse partnerite seas on nii Tallinn Music Week kui ka mainekas rahvusvaheline maailmamuusika sündmus WOMEX.

Varasemad Budapest Ritmo auhinna võitjad on WOMEXi asutaja ja juht Ben Mandelson, ajakirja Songlines peatoimetaja Simon Broughton ja Førde Festivali asutaja Hilde Björkum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles