Algab kolme riigi tuntuimate kandlekuningannade tuur

Kultuuritoimetus
Copy
Eva Väljaots
Eva Väljaots Foto: Monika Väliste

13. aprillil algab üle-eestiline kontserttuur, kus esinevad oma riikide ühed kõige tuntumad kandlemängijad Eva Väljaots (Eesti), Laima Jansone (Läti) ja Maija Pokela (Soome). Ringreisil külastavad kanneldajad viite kohalikku kandlekogukonda ning avavad kuulajatele väikeste pillide sügavad sisemaailmad.

Sarnaselt kaasesinejatele on ka Eva Väljaots õppinud Sibeliuse Akadeemias Soomes, kus ta hiljuti lõpetas pärimusmuusika ja väikekandle eriala magistriõpingud. Oma muusikat loob ta väikekanneldel, mis on ühed vanimad pillid Eesti ja soome-ugri muusikatraditsioonis. Improvisatsioonilistes palades kohtub iidne moodsaga, olles inspireeritud nii ümbrusest siin ja praegu kui ka ürgsetest muinasjuttudest ja muistsest kandlemuusikast.

Laima Jansone on traditsioonilise Läti kandle tehnika meisterlik valdaja. Ta on avardanud kandlemängutehnikaid ning võtnud omaks ka sellised žanrid nagu etno jazz, ambient ja klassikaline muusika. Vabakutseline Soome kandlemängija ja laulja Maija Pokela on õpetanud erineva suurusega kandleid juba pikki aastaid ja esinenud kodu- ja välismaal. Tema kirg on kasutada kannelt rütmilise instrumendina, mis saadab traditsioonilist tantsumuusikat ja loob erinevaid gruuve.

Sooloalbumi väljaandmiseks sai Väljaots hoogu ühisrahastusplatvormi Hooandja kaudu. „Ka plaat ilmub selle tuuri ajaks ning ma saan anda juba hooandjatele, kes ilmumist toetasid, plaadi kohapeal kätte,” rääkis Väljaots. Albumi ilmumist on toetanud ka Eesti Pärimusmuusika Keskus ja Eesti Kultuurkapital.

Laupäeval, 16. aprillil esinetakse Pärimusmuusika Aidas Väikekandle festivalil, kus muusikud viivad läbi ka väikekandle õpitubasid. Näiteks õpetab Eva Väljaots oma õpitoa huvilistele lugude loomist ja enda muusika ülesleidmist. Lisaks on festivalil ka vaba lava, kus kõik osalejad saavad üles astuda ning teistele kuulamiseks või tantsuks mängida.

13.–17. aprillini külastatakse kontserttuuriga Orissaare Kultuurimaja, Juuru Rahvamaja, Nõuni Kultuurimaja, Pärimusmuusika Aita ja Nõmme Kultuurikeskust. https://www.folk.ee/sundmused/suursundmus/sundmus/12-kolme-kandle-tuur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles