HIRNU HERNEKS ⟩ Nicolas Cage'i kõige arulagedamad ja hullumeelsemad osatäitmised

Ralf Sauter
, toimetaja
Copy
Nicolas Cage filmis «Üüratu talendi talumatu taak»
Nicolas Cage filmis «Üüratu talendi talumatu taak» Foto: Lionsgate

40 aastat kestnud karjääri jooksul on filmitäht Nicolas Cage silma paistnud impulsiivse ja ülepakutud näitlemisstiiliga, mille jaoks leidis Cage enda sõnul inspiratsiooni vanadest tummfilmidest ning kabukiteatrist. Seoses Cage’i veidraima filmi «Üüratu talendi talumatu taak» kinodesse saabumisega tasub meenutada, milliste demonstratiivsete rollisooritustega on Nicolas Cage’il õnnestunud saavutada nii kaootilise näitleja maine.

Kunagistel hiilgeaegadel töötas Cage mitmete nimekate lavastajatega nagu Brian De Palma, Martin Scorsese, Ridley Scott jt, ent näitlejana on Cage saanud just viimase kümne aasta jooksul kõige enam eksperimenteerida. Ühel hetkel lõppesid rollid kallites Hollywoodi filmides lihtsalt otsa ja Cage pidi hakkama elatist teenima odavapoolsete jaburate žanrifilmidega, kus oma metsikuma külje näitamine on sageli tervitatav.

Ajapikku on Cage’ist saanud kindel osa kaasaegsest meemikultuurist, teda kummardab lojaalne fännibaas ning 22. aprillist jookseb kinodes Cage’i kõige kummalisem film seni. «Üüratu talendi talumatus taagas» kehastab Cage nimelt võimendatud versiooni endast. Märulikomöödia sisu seisneb selles, et rahapuuduses vaevlev näitleja Nick Cage otsustab miljoni dollari suuruse tasu eest külastada jõuka superfänni sünnipäeva.

Mitmeid Nicolas Cage’i pöörasemaid näitlejatöid näeb (sopa)filmides, mis ei ole sama kuulsad kui tuhat korda telekast nähtud «Vanglaekspress», «Rahvuslik aare» või näitlejale Oscari toonud «Lahkumine Las Vegasest».

Kronoloogilises järjestuses toome välja mõned Nicolas Cage’i arulagedamad hetked linateostest, mis pole laiemat tähelepanu pälvinud:

 

«Vampiiri suudlus» (1988)

80ndate lõpus välja tulnud mustas õuduskomöödias «Vampiiri suudlus» mängib verinoor Nicolas Cage jõukat enesekeskset kirjastajat, kes usub, et hakkab vampiiriks muutuma. See tõenäoliselt kujuteldav transformatsioon väljendub Cage’i üha napakamaks muutuvas käitumises. «Vampiiri suudlus» on üks varaseid väärtuslikke näiteid Cage’i hullust näitlemisstiilist ja seetõttu omamoodi teerajaja.

Märkimisväärne stseen: Nicolas Cage paneb nahka elusa prussaka, nagu see oleks kompvek.

 

«Petised» (2003)

Ridley Scotti filmis «Petised» astub Nicolas Cage üles kelmi Royna, keda painavad Tourette’i sündroom ja obsessiiv-kompulsiivne häire ehk OCD. Siinkohal peab märkima, et tegemist on vaimuka ja nauditava filmiga, kus Cage’i mõõdetud osatäitmine leiab ka nukramaid varjundeid.

Märkimisväärne stseen: Nicolas Cage kaotab apteegis mõistuse.

 

«Ohvripidu» (2006)

2006. aastal välja tulnud «Ohvripidu» on suurepärase samanimelise 1973. aasta õudusfilmi palju absurdsem uusversioon, kus Nicolas Cage’i poolt mängitud traumeeritud uurija suundub kummalisele saarele otsima kadunud tüdrukut. «Ohvripidu» on üks Cage’i mõistusvastasemaid projekte, sest ta peab filmis jooksma ringi karukostüümis ning kogema hirmsat piinamist, kus võetakse appi mesilased.

Märkimisväärne stseen: kogu film (aga toogem konkreetsema näitena välja stseen, kus Cage'i mesilasepaanika jõuab haripunkti)

 

«Halb politseinik: Tegevuspaik New Orleans» (2009)

Werner Herzogi kaudne uusversioon 1992. aasta filmist, kus säras Harvey Keitel. 2009. aasta versiooni tegevus toimub New Orleansis ning Cage astub üles pahelise võmmina, kes kannatab ravimisõltuvuse ja veidrate nägemuste all.

Märkimisväärne stseen: Nicolas Cage näeb hallutsinatsiooni kohvilaual mõnulevatest iguaanidest

 

«Ghost Rider: Kättemaksu hing» (2012)

Koomiksifänn Nicolas Cage'i jaoks oli Marveli universumist tuntud Ghost Rideri mängimine tõeline õnnistus. Kui 2007. aastal ilmunud esimene «Ghost Rideri» film muljet ei avaldanud, siis sellele tehtud järjes «Kättemaksu hing» näeb mõnevõrra ägedaid kaskadööritrikke ning loomulikult ei hoia Cage enam end tagasi.

Märkimisväärne stseen: Nicolas Cage topib pätile telefoni suhu ja peab talle ähvardava loengu

 

«Mandy» (2018)

Stiiliteadliku lavastaja Panos Cosmatose psühhedeelne õudusmärul «Mandy» kergitas sureva karjääriga Nicolas Cage’i žanrifännide huviorbiiti. Tegemist oli Cage’i esimese intrigeeriva filmiga pärast mitmeid odavaid ebaõnnestumisi ja ilmselgelt sai Cage teha koostööd samavõrd kontrollimatu lavastajaga.

Märkimisväärne stseen: leinavalust murtud Nicolas Cage kaanib viina

 

«Willy imemaa» (2021)

Nicolas Cage kehastab «Willy imemaas» hulkurit, kes satub pärapõrgus asuvasse mahajäetud meelelahutuskeskusse ning peab seal võitlema animatrooniliste suurte loomadega, kes elavad seal täitsa oma elu ja inimesi alla kugistada tahavad.

Märkimisväärne stseen: Nicolas Cage peab tualettruumis maha duelli suure gorillaga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles