Eesti animafilm pälvis Ameerikas maineka publikupreemia

Kultuuritoimetus
Copy
Kaader Sander Joone filmist «Sierra»
Kaader Sander Joone filmist «Sierra» Foto: Kaader filmist

Eile hilisõhtul kuulutas võitjad välja Ameerika animatsioonifestival GLAS. Festivalist on lühikese ajaga saanud üks autorianimatsiooni põhilisemaid teenäitajaid, mis toob igal aastal kokku indie-animatsiooni tähed ja värsked talendid. Publik valis tänavu parimaks Sander Joone «Sierra».

«Uskumatu!» kommenteeris filmi režissöör Sander Joon. «GLAS on üks mu absoluutseid lemmikuid. Ameerikas on see üks väheseid festivale, mille fookuses on avangardne animatsioon. Selles osas võib sealset programmi võrrelda Ottawa animatsioonifestivaliga Kanadas,» jätkas ta.

«Sierra» keskmes on poiss, kes muutub rahvaralli ajal rehviks. Kiirevoolulise 3D animatsiooniga vahelduvad kaadrid must-valgest nukufilmist, mille animeeris 80ndatel autori isa, Heikki Joon.

Käesoleva aasta alguses esilinastunud animafilmil on teiste seas selja taga sellised festivalid nagu Clermont-Ferrand, Aspen Shortfest, Go Short, Regard, Glasgow ja Dresden, kus «Sierra» pälvis ARTE parima lühifilmi auhinna. Eelmisel nädalal kuulutati film festivalil 2ANNAS Baltikumi parimaks lühifilmiks. Sel nädalal ootavad filmi ees ajalooline San Francisco rahvusvaheline filmifestival ja goEast. Eestisse jõuab film saabuval suvel.

Tänavu 7. korda toimuv GLAS sai alguse 6. aprillil. Festivali virtuaalsed seansid kestavad kuu lõpuni.

«Sierra» režissöör, stsenarist ja peakunstnik on Sander Joon. Produtsendid on Aurelia Aasa (AAA Creative) ja Erik Heinsalu (BOP! Animation). Filmi helilooja on Misha Panfilov, helindaja Matis Rei. Animaatorid on Henri Kaido Veermäe, Valya Paneva, Teresa Baroet, Sander Joon. Filmi taustakujundused on loonud Hleb Kuftseryn.

Filmi arendust ja tootmist on toetanud Eesti Kultuurkapital ning Eesti Filmi Instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles