Esmaspäeval avatakse esimesed Prima Vista kunstiprogrammi näitused

Kultuuritoimetus
Copy
Kalli Kalde graafika näituselt «Kahe maailma vahel».
Kalli Kalde graafika näituselt «Kahe maailma vahel». Foto: Repro

Esmaspäeval, 25. aprillil kell 16 avatakse Tartu linnaraamatukogus kaks spetsiaalselt kirjandusfestivali jaoks koostatud näitust: Kalli Kalde graafika näitus «Kahe maailma vahel» ning maalikunstnik Ove Büttneri ja graafik Tiit Rammuli ühisnäitus «Pimesikk». Kalli Kalde näitus on väljas IV korrusel, Tiit Rammuli tööd III korruse fuajees ja Ove Büttneri maalid II korruse fuajees, nii liigutakse ka näituse avamisel IV korruselt allapoole, III ja II korrusele.

Näituseid koostades olid kunstnikud teadlikud kirjandusfestivali tänavusest teemast «Mängu piirid». Kalli Kalde kirjutab litograafiatehnikas trükitud tööde tutvustuseks nii: «Öö-ookeani katki läinud seintega akvaarium. Veebimängud kui maailmameri, lõputu ookeani sügavik, mille soolane vesi võib vereringega kokku sulada, lahustume virtuaalse maailma sogastes voogudes, kadudes endasse või unustusse.»

Büttneri ja Rammuli ühisnäituse kuraatori Tiina Büttneri sõnul on Ove Büttneri maaliloomingust eksponeeritud peamiselt kujutatavasse pieteeditundega suhtuvad figuratiivsed maalimängud. Graafik Tiit Rammul kujutab oma suuremõõtmelistel fotomontaažidel mänguliselt reaalsust, üllatades vaatajat situatsioonide ootamatusega.

Kalli Kalde (1967) on õppinud Tartu kunstikoolis ja Tallinna Ülikoolis ning töötab Tartu kunstikooli joonistamise, maali ja graafika õpetajana. Alates 1988. aastast osaleb näitustel maalide ja graafikaga.

Ove Büttner (1959–2021) lõpetas Eesti riiklikus kunstiinstituudis tahvelmaali eriala. Ta oli mitmekülgne maalija, kes praktiseeris erinevate ajastute maalitehnikaid, sh puäntillismi. Näitustel osales ta aktiivselt alates 1987. aastast.

Tiit Rammul (1964) on omandanud Tartu kunstikoolis dekoraatori ja Eesti riiklikus kunstiinstituudis graafika eriala. Peamiselt on ta tegelenud raamatukujunduse ja erinevate kujundusgraafiliste teoste loomisega ning osalenud plakatinäitustel.

Näituseid saab vaadata 23. maini raamatukogu lahtiolekuaegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles