AK ⟩ Kuulsuse hinda küsi kuulsustelt

Margus Haav
, reporter
Copy
Duran Duran 1980. aastate alguses.
Duran Duran 1980. aastate alguses. Foto: promo

Enam-vähem ühel ajal ilmus eesti keeles kaks ­võrdlemisi värsket ja korralikul tasemel muusikabiograafiat – Stephen Davise «Duran Durani lugu» ning Måns Mosessoni «Tim. Avicii elulugu» –, mis jutustavad eri kümnendite staaridest ning on kirja pandud hästi ning haaravalt.

Mis on õigupoolest ­kuulsuse taga? Mida tähendavad miljonid fännid ja miljonid dollarid? Mil moel peab artist ise selle eest tasu­ma? Rootsi artist Avicii, kodanikunimega Tim Bergling maksis selle eest oma eluga. Ta tegi enesetapu 2018. aastal kõigest 28-aastasena. New wave’i kuningas Duran ­Duran on kindlasti üks kaheksaküm­nendate tuntumaid popbände. ­Nemad jäid ellu ja tegutsevad ka praegu.

Staaride lineaarselt kirja pandud biograafiate algust on enamasti võrdlemisi igav lugeda. Tausta mõttes on vast ehk oluline teada, kuhu saatus nad sündima suunas (tavaliselt kuhugi vähemtähtsasse ilmanurka), kuidas käis käsi ­nende vanematel ja sugulastel (üldjuhul kaunikesti keskpäraselt) ning millised olid nad kooli ajal (enamasti veidrikud).

Üldises kontekstis on see kõik muidugi vajalik, kuid ­enamasti on see lugejale puruigav fakti­kogum. Mõlemad kõnealused ­teosed on aga kirja pandud nii, et sedakorda ei teki tõepoolest kahtlust ­selles, et kõik me oleme pärit oma lapse­põlvest, mis jääb meid saatma­ ­terveks eluks ja vahel pärast sedagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles