KULTUURIS KUUM ⟩ Eestis sündinud Ukraina kunstnik päästab loominguga kodumaad

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Nikita Titovi (tagaplaanil) tööd sünnivad eranditult pimedas toas, mille ainsaks valgusallikaks on arvutiekraan. Esiplaanil on kunstniku ema Valentina.
Nikita Titovi (tagaplaanil) tööd sünnivad eranditult pimedas toas, mille ainsaks valgusallikaks on arvutiekraan. Esiplaanil on kunstniku ema Valentina. Foto: Dmitri Kotjuh

Paljudele sõjauudiseid Ukrainast jälgivatele inimestele pole ilmselt jäänud märkamata sõja alguses internetiavarustes levinud naksakad sõjaplakatid sõnumiga «Vene sõjalaev, käi p....e!». Vähesed teavad, et selle ja paljude teiste selliste plakatite autor Nikita Titov (48) on toosama ukrainlasest kunstnik, kelle kooliaja algusaastad möödusid Ida-Virumaal, kus ta nühkis Jõhvis koolipinki.

Titov elab suhteliselt harjumuspärast, tagasihoidlikku kunstnikuelu, aidates okupantidega võitlevat kodumaad talle omasel moel – arvutis sõjaplakateid joonistades. Kodulinna Kiievi vahetas ta sõprade pealekäimisel mõni aeg tagasi turvalisema Ivano-Frankivski vastu Lääne-Ukrainas, kus jätkab senist tööd. «Läksin sõjakomissariaati, aga haiguse tõttu anti [armeeteenistusest] ajapikendust. Eks näis, mis edasi saab,» tähendas ta.

Kunstniku Facebooki lehel on umbes 17 000 jälgijat, suuremas osas rahvuskaaslased. Aga mitte ainult. «Mulle kirjutatakse nii Ukrainast kui ka mujalt maailmast. Öeldakse, et see, mida teen, on oluline ja avaldatakse toetust. Tuleb välja, et väljendan töödega mõtteid, mis mõlguvad väga paljude peas,» kõneles kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles