AK ⟩ Lugu tüdrukust, kes unustas osta tuletikke

Krista Kumberg
, lastekirjanduse uurija
Copy
Annet Schaap, «Milla ja mere lapsed».
Annet Schaap, «Milla ja mere lapsed». Foto: Raamat

Annet Schaap on tuntud hollandi illustraator ning 2017. aastal ilmunud «Milla ja mere lapsed» on tema esimene autoriraamat. Teos sai kodumaal mitmeid auhindu ja seda on tõlgitud enam kui 20 keelde. Nüüd siis ka eesti keelde.

Tegemist on kaasahaarava ning liigutava jutustusega, milles on ühtviisi ohtralt põnevaid sündmusi, huvitavaid karaktereid, mõtlemisainet, veidi romantikat ja üksjagu saladusi, mida jaokaupa lugejale avatakse. Varjamatult, ent omal moel arendab autor teemasid, mida oleme juba lugenud Hans Christian Anderseni «Väikesest merineitsist», Frances Hodgson Burnetti «Salaaiast», ja mingi nüanss toob meelde ka Charlotte Brontë «Jane Eyre’i».

Sündmuste toimumisaega mingi kindla kümnendiga siduda on raske. Igatahes kulgeb lugu ajal, mil rändtsirkuses näidati kõikvõimalike eripäraste arengutega inimesi: habemega naist, siiami kaksikuid, merineitsit, kääbuseid ja muud sorti rahvast, keda külastajad õudusega segatud uudishimu ajel vaatamas käisid. Sel ajal ja selles kohas elutsesid ka erus olevad piraadid. Tuletornis märgutule süütamise tarvis oli vaja tikke, tahti ja kütust. Ja mööda järsku treppi üles-alla käimist.

Milla on ühejalgse tuletornivahi tütar, kes isa eest suurema jao tööst ära teeb. Tema ema suri paari aasta eest, isa uputab oma leina alkoholi sisse, aga see, kuripatt, oskab hästi ujuda. Isa raevuhood tabavad ka tütart, aga sellele vaatamata armastab Milla oma isa, oma kodu ja oma elu ega taha olla kusagil mujal kui sellel laiukesel, kus pole muud kui tuletorn ja midagi majalaadset selle küljes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles