KULTUUR ⟩ Tätoveeritud Eesti ajalugu (2)

Raul Ranne
Copy
Tätoveerija ja Eesti tattoo-ajaloo uurija Oskar Poll enda stuudios.
Tätoveerija ja Eesti tattoo-ajaloo uurija Oskar Poll enda stuudios. Foto: Madis Veltman

Piisab pilgust etnoloogia ja rakendusantropoloogia tudengi Oskar Polli rikkalike tätoveeringutega kaetud käelabadele, et mõista: see kunst pakub talle sügavamat huvi. Ta tätoveerib ennast ja teisi ning huvitub tätoveeringute ajaloost. «Pealegi, seda teemat pole ju eriti uuritud, on pigem kõrvale jäetud,» põhjendab Poll, miks ta valis magistritöö teemaks just tätoveeringute ajaloo.

ERMis saab 18. maist kahe kuu jooksul näha Tartu Ülikooli tudengi Oskar Polli magistritööna valminud näitust tätoveeringutest Eestis läbi aegade. Väljapaneku pealkiri on meie filmiklassikast tuttav väljend: «Isa, ma lasin endale linnu teha.»

Mida ja miks tänapäeval tätoveeritakse, on Pollile igapäevase tööga seoses ju laias plaanis teada. Uurimishuvi pakkus pigem, miks näiteks nõukogude ajal tätoveeriti. Kas see oli üksnes vangide ja meremeeste pärusmaa? Või kuidas suhtuti Eestis tätoveeringutesse enne teist maailmasõda? Mida tätoveeringutel kujutati ning kes neid tegid? «Kuna Eesti tätoveerimise ajalugu pole eriti jäädvustatud ega põhjalikult uuritud, mõtlesingi, et seda peaks süsteemsemalt tegema,» mainib Poll.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles