Tänavune Liivi luuleauhinna laureaat on Mirjam Parve

Kultuuritoimetus
Copy
Liivi luuleauhinna laureaat Mirjam Parve.
Liivi luuleauhinna laureaat Mirjam Parve. Foto: Viktoria Arro

30. aprillil anti Alatskivil Liivi Muuseumis üle 44. Liivi luuleauhind, mille pälvis  Mirjam Parvele luuletuse eest «*jahtuvas saunas».

Mirjam Parve (s. 1991) on lõpetanud Tartu Ülikooli semiootika bakalaureuseõppe ja kirjaliku tõlke magistriõppe. Tartlasest Parve töötab ajakirja Värske Rõhk tõlketoimetajana ning tõlgib raamatuid. Seni pole Parve avaldanud veel ühtki luulekogu, küll aga on tema luulet ilmunud erinevates kirjandusajakirjades. Parve tegutseb ka kandleõpetajana, muuhulgas esitas ta auhinna üleandmisel kandlel ukraina kevadise rahvaviisi «Vesjanka».

Võiduluuletust iseloomustab argise ja mütoloogilise tasandi põimumine. Žüriiliikme Kait Eilandi sõnul ei vähenda luuletuse mängulisus-lõbusus sugugi luuletuse tõsist sõnumit, pigem võimendab seda: tahet kogeda kirgastavat ja puhastavat hetke, tunda täielikku ühtekuuluvustunnet loodusega, vabaneda maise olemise vangistusest. Luuletuse tõlgendusruum on avar ning loob erinevaid seoseid. Liivilikkusega seob Parve teksti iroonilis-humoorikas eluhoiak.

Teisteks nominentideks olid tänavu Peeter Ilus, Hasso Krull, Talvike Mändla, Mathura ja Natalja Nekramatnaja. Žürii esimees oli mullune laureaat Berit Petolai, žüriisse kuulusid veel Kait Eiland, Jüri Talvet, Sirje Leini, Mart Velsker, Janika Kronberg ja Kadi Kivilo. Statuudi järgi pälvib Liivi luuleauhinna eelmisel kalendriaastal trükis esmailmunud silmapaistev luuletus, mis kannab endas liivilikku vaimsust. Laureaadile antava karjasemärsi valmistas kunstnik Ülle Paap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles