Konkursi Noor pärimusbänd 2022 võitsid Uurikad ja Trad.Kvintessents

Kultuuritoimetus
Copy
Uurikad
Uurikad Foto: Annika Vihmann

29. aprillil toimunud lõppkontserdil selgusid Eesti pärimusmuusika keskuse korraldatud konkursi Noor pärimusbänd 2022 järjekorras kuuendad võitjad. Oma loomingut esitasid Viljandi pärimusmuusika aidas kaheksa uut pärimusbändi, žürii valis noorema vanusegrupi võitjaks ühe küla noorte folkansambel Uurikad Kuusalust ning vanema vanuseklassi võitjaks kuulutati TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia tudengibänd Trad.Kvintessents. Publiku lemmikuks valiti Devtéra Tallinnast.

Noorema vanusegrupi võitja sai preemiaks 300 eurot, vanema vanusegrupi võitja 500 eurot. Parimad saavad esineda ka juuli lõpus toimuval Viljandi pärimusmuusika festivalil.

Noorema vanusegrupi võitjate Uurikate puhul tõi žürii välja bändi ühtsust ning kodukandist pärit lugude valikut. «Nende kogu etteastet kandis muusikaline kvaliteet ja kambavaimu oli ka saali tagumistesse nurkadesse kuulda ja tunda,» rääkis noorematest võitjatest žürii esinaine Lisete Velt.

Vanema vanusegrupi võitjatest kiideti enesekindlust ja nakatavust. «Trad.Kvintessentsi igast mängijast õhkus enesekindlust ning vunk oli nende mängus kohe algusest peale sees,» rääkis žürii liige Arno Tamm.

Trad.Kvintessents
Trad.Kvintessents Foto: Annika Vihmann

«Pole küsimustki, et pärimusmuusika on Eestis hea tervise juures ja pealekasvu pärast siin küll muretsema ei pea,»“ võttis päeva noorte bändide seltsis kokku žürii esinaine Lisete Velt.

Ka tänavu said väljavalitud finalistid teha konkursi käigus koostööd oma ala spetsialistidest mentoritega, kelleks olid Maarja Nuut, Mati Tubli, Jaan-Eerik Aardam, Merike Paberits. Mentorid lihvisid instrumentide mängutehnikat, harjutati koosmängu ning koostati tänase lõppkontserdi repertuaarid.

Nooremas vanusegrupis (kuni 15-aastased) võistlesid omavahel Lõõtsanøøbid, Devtéra, Akkab Luõma ja Uurikad. Vanemas vanusegrupis (16- kuni 26-aastased) võistlesid Maailma Esimene, Marta & Hanna-Liia, JKT Trio ja Trad.Kvintessents.

Žüriisse kuulusid Regina Mänd, Lisete Velt, Juko-Mart Kõlar, Tarmo Kivisilla ja Arno Tamm. Oma eripreemia andsid välja ka TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia ning Treski Küün. Vanuseklasside parimatega salvestatakse pärimusmuusika aidas ka Aida sessioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles